To soldater stedt til hvile

Tusenvis av israelere deltok i dag i begravelsen av de to soldatene som ble fanget av Hizbollah i 2006.

Eldad Regevs begravelse

Eldad Regevs begravelse.

Foto: AMMAR AWAD / REUTERS

Ifølge Hizbollah var de to israelske soldatene, Eldad Regev og Ehud Goldwasser i live da de ble fanget i et bakholdangrep, men de var dødelig såret.

Bakholdsangrepet mot de israelske soldatene var starten på en måned med krig mellom Israel og Hizbollah.

Gravlagt i hjembyen

I bytte mot de to soldatenes kropper, løslot Israel fem libanesiske fanger og de døde kroppene til 200 krigere.

Sersjant Regev ble begravd i den militære delen av gravplassen i Haifa, mens sersjant Goldwasser, som ble gravlagt tidligere på dagen, nå ligger til hvile på den militære gravplassen i sin hjemby Nahaiya nord i Israel.

Begge begravelsene ble sendt på israelsk fjernsyn.

Karnit Goldwasser i mannens begravelse

Karnit Goldwasser i hennes ektemanns begravelse.

Foto: RONEN ZVULUN / REUTERS

- Håpet å våkne fra marerittet

Soldater med på purpur-bereter fra Givati-brigaden - der de to soldatene tjenestegjorde, en jegeravdeling med elitesoldater i den israelske hæren - bar kistene med det israelske flagget liggende over.

I Goldwassers begravelse holdt hans enke Karnit en følelsesladet hyllest til sin falne ektemann:

- Jeg hadde et håp om at jeg en dag skulle våkne opp og si at dette bare hadde vært en drøm, et mareritt.

Ifølge den israelske avisen Jerusalem Post døde Goldwasser av en brystskade han ble påført da en granat traff bilen han og Regev satt i da de ble angrepet. Regev ble også skadet av granaten som traf bilen, men døde av et skudd i hodet, skriver avisen.

I går fortalte en talsperson for Hizbollah til BBC at begge soldatene var i live da de ble fanget, men at de senere døde av skadene.

- Alle skal hjem

Det israelske militæret føler en forpliktelse til å få alle sine soldater hjem. Forsvarsminister Ehud Barak deltok i begge begravelsene:

Ehud Goldwassers begravelse

Givati-brigaden bærer kisten til Ehud Goldwasser.

Foto: ARIEL SCHALIT / AP

- Dersom det verste som kan skje faktisk skjer noen av dere, så vil Israel gjøre alt som er lovlig for å få dere hjem, sa Barak i Goldwassers begravelse.

Drapsmannen Kantar

Onsdagens utveksling fant sted etter to år med forhandlinger med tyske mellommenn.

Men utvekslingen har vært kontroversiell i Israel siden drapsmannen Samir Kantar var blant fangene som ble levert til Hizbollah.

Kantar har vært fengslet siden 1979 da han brutalt drepte en fire år gammel jente, hennes far og en politimann, ifølge BBC. Den to år gamle søsteren til den drepte jenta, ble ved et uhell kvalt av moren de de ble angrepet av Kantar og hans gruppe.

I tillegg til de dype sårene mange israelere føler etter Kantars grusomme mord, har noen israelere protestert mot det prinsipielle i å utveksle levende Hizbollah-fanger for døde kropper.

Kistene til Ehud Goldwasser og Eldad Regev

Kistene til Ehud Goldwasser og Eldad Regev kommer til Israel.

Foto: MENAHEM KAHANA / AFP

Men før onsdag, da utvekslingen fant sted, var det ingen som visste om Regev og Godwasser var døde eller levende, siden Hizbollah hadde lagt lokk på forholdene.

- Nederlagenes tid er over

Mens de falne israelske soldatene ble begravd, ble døde kroppene til de 200 libanesiske og palestinske krigerne som Israel ga til Hizbollah i utvekslingen, ført til Libanons hovedstad Beirut i et triumferende og høytidelig opptog.

I går ønsket Hizbollah-leder Hassan Nasrallah personlig de fem levende fangene velkommen hjem. Under en stor samling i Beirut uttalte Nasrallah at "Nederlagenes tid" nå var over.

Ifølge BBCs reporter i Beirut blir utvekslingen feiret som en seier av både tilhengere og motstandere av Hizbollah.

SISTE NYTT

Siste nytt