NRK Meny
Normal

To skip kapret i dag

Kaprere har tatt kontroll over to skip utenfor kysten av Somalia i dag. Først det greske fartøyet "MV Irene E.M", og nå i ettermiddag "Sea Horse".

Skipskaprere utenfor Somalia
Foto: BUNDESWEHR / AFP

Et tredje skip ble også angrepet, men det klarte å komme seg unna, opplyser NATO-talsmenn.

- Kaprere skjøt med automatvåpen og granater mot det liberiaregistrerte fartøyet "Safmarine Asia", sier NATO-offiserene.

Rundt ti kaprere deltok i dette angrepet. Det er ikke kjent om noen ble såret.

Filippinsk mannskap

Kapringen av "MV Irene E.M." skjedde grytidlig i dag, mens det ennå var mørkt. Det kan tyde på at piratene har fått tilgang til bedre utstyr som gjør at de kan operere om natta.
Alle de 22 besetningsmedlemmene om bord i nå kaprede " MV Irene E.M." skal være filippinere. Bulkskipet på 35.000 tonn på var på vei fra Jordan til India da det natt til tirsdag sendte ut melding om at et mistenkelig fartøy nærmet seg.

Registrert i Togo

Det 5000 tonn store skipet "Sea Horse" som ble tatt i ettermiddag er registrert i det afrikanske landet Togo, ifølge NATO-kilder ombord på et portugisisk marinefartøy som er med i den flernasjonale styrken som forsøker å hindre kapringene.

Kaprerne kom i tre eller fire mindre fartøyer.

Truer

Les: Piratene truer med motangrep

Piratene har truet med å trappe opp kapringene etter at sju kaprere er drept i sammenstøt med amerikanske og franske styrker de siste to ukene.

I det ene tilfellet angrep amerikanske spesialsoldater livbåten der kaprere hadde holdt en amerikansk sjøkaptein fanget i flere døgn. Det kaprede skipet "Maersk Alabama" og resten av mannskapet fikk fortsette til Kenya.

- De amerikanske løgnerne drepte våre venner, etter at disse vennene hadde gått med på å sette fri gisler uten å få løsepenger. Vi vil trappe opp våre angrep, også i farvann fjernt fra Somalia, og amerikanere bør ikke vente noen nåde fra vår side, sa en talsmann tirsdag.

Medregnet kapringene i dag, er ti fartøyer tatt bare siden månedsskiftet mars/april.

Les: Krever at Obama stanser piratene

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt