Hopp til innhold

To personer siktet for terrorplanlegging

Faren for at en bombe skal eksplodere i sentrum av Gøteborg er ikke over og politet er fortsatt på vakt. To personer ble i kveld siktet for brudd på svensk terrorlov.

Norstan kjøpesenter i Gøteborg

Politiet er godt synlig i Norstan kjøpesenter i Gøteborg etter bombetrusselen.

Foto: BJØRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Tidligere i dag pågrep politiet flere personer mistenkt for forberedelser til terrorisme. I ettermiddag ble flere av de mistenkte sluppet fri, mens to er siktet i saken, opplyser svensk politi.

Politiet har foreløpig ikke fortalt hvor mange som ble arrestert i en rekke pågripelser tidligere i dag. Ifølge den svenske avisen Expressen skal det totalt være snakk om fire personer. De to som er løslatt er ikke sjekket ut av saken, ifølge politiet.

– Spent stemning i byen

Securitas har satt inn flere vakter i Östra Nordstan enn ellers, og politiet har økt beredskapen i området med et stort antall politimenn, både sivile og uniformerte.

– Politiet har spesialstyrker på plass og de overvåker kjøpesenteret. Butikkeierne jeg har snakket med merker at det er en spent stemning i byen og salget ikke går like bra som en vanlig lørdag, sier Aftonbladet sin reporter, Markus Eriksson til NRK.

Politiet mener faren for at en bombe skal eksplodere i sentrum av Gøteborg er ikke over, selv om flere personer ble pågrepet i dag tidlig.

– Selv om vi forhører flere mistenkte personer i saken kan det fortsatt være en sikkerhetsfare, men vi fortsetter å overvåke og tenker på sikkerheten, sier pressetalskvinne i Gøteborg-politiet, Ulla Brehm til NRK.

Politiet fikk et tips om trusselen i går, og den gikk ut på å sprenge bomber i sentrum av av den vestsvenske byen. Mye er fortsatt uklart, men politiet har valgt å ta tipset på største alvor.

Lastebil med sprengstoff

Ifølge GT/Expressen er det snakk om at en lastebil full av sprengstoff skal sprenges ved kjøpesenteret Nordstan i sentrum av Gøteborg i dag. Politiet bekrefter at tipset deres går ut på at det er dette kjøpesenteret som er målet.

Pågripelsene skjedde flere steder i Gøteborg-området. Hvorfor truslene ble framsatt er fortsatt ukjent, ifølge politiet, men ifølge tipset skulle bombene sprenges i dag, lørdag. I går betegnet politiet truslen som uklar.

Politiet tar truslene på største alvor, og har satt inn store styrker i etterforskningen og til å patruljere i Gøteborg sentrum.

- Situasjonen er den samme som i går. Vi vet ikke hvor eller mot hvem truslen er rettet, eller hvor det kommer fra. Vi etterforsker bredt og målrettet, sier pressetalsmann Bjør Blixter til Aftonbladet.

Troverdig kilde

Politiet fikk tips om truslen fra en såkalt troverdig kilde.

- Vi kan ikke utelukke at truslen blir gjennomført, sier politimester Carina Persson.

Hun tror imidlertid ikke at truslen kan knyttes til terrorister eller terrorgrupper.

Til tross for pågripelsene har politiet ingen spesielt mistenkt for å stå bak den påståtte bombetruslen, og fraråder ingen å besøke Gøtebrog sentrum.

Reinfeldt informert

Den svenske sikkerhetstjenesten Säpo er koblet inn i saken. 1. oktober økte de trusselnivået i Sverige, men det er ikke snakk om å øke den ytterligere. Sverige statsminister Fredik Reinfeldt holdes løpende orientert om saken.

– Vi følger utviklingen tett og krisehåndterings-ministeriet er bemannet 24 timer i døgnet, sier Roberta Alenius som er presseansvarlig for statsministeren.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt