NRK Meny
Normal

To profilerte generaler er tiltalt i Tyrkia

En tyrkisk rett har tiltalt to tidligere generaler for å ha forsøkt å styrte den islamistiske regjeringa i landet i 2003.

Tyrkisk politi vokter rettslokalet

Tyrkisk politi vokter rettslokalet, der to tidligere generaler ble tiltalt i fredag.

Foto: Murad Sezer / Scanpix/Reuters

Flere mektige militærledere i Tyrkia har måttet møte i rettsalen i Istanbul denne uka. Ifølge tiltalen skal de ha planlagt å styrte Ankaras sittende regjering.

Videre sier tiltalen at flere av de arresterte også skal ha planlagt å bombe to moskeer i Istanbul, for så å legge skylda på islamister. Dette skulle legge grunnlag for militær overtakelse.

Fortsatt varetektsfengsling

Blant de tiltalte er en påstått leder for aksjonen, ifølge nyhetsbyrået Anatolia.

Én av de tiltalte, den avgåtte firestjerners generalen Cetin Dogan, ledet den Istanbul-baserte militærbasen First Army da kupplanene angivelig skal ha blitt lagt. Kupplanene skal ha blitt diskutert her.

Ifølge AFP er den andre mistenkte den avgåtte generalen Engin Alan, som er tidligere leder for hærens spesialstyrker.

Retten bestemte fredag at begge fortsatt må sitte i varetekt i påvente av rettssaken. Dermed er 33 personer mistenkte fengsla så langt.

50 arrestert

Mer enn 50 offiserer har blitt arrestert denne uka. Arrestasjonene er gjort i 13 provinser i Tyrkia. Blant de arresterte er flere høytstående generaler og offiserer, både nåværende og avgåtte.

Torsdag møttes president Abdullah Gül, statsminister Recep Tayyip Erdogan og forsvarssjef Ilker Basbug til et krisemøte for å drøfte det vanskelige forholdet.

Hensikten var å roe ned den spente situasjonen i landet etter at politiet har pågrepet en rekke offiserer og siktet dem for planer om kupp. De siste arrestasjonene skjedde bare timer før møtet.

Fortsetter etterforskninga

Til tross for at strid mellom regjeringa og militæret i Trykia har hardnet til etter at flere pensjonerte generaler ble pågrepet, fortsetter politiet etterforskninga av de angivelige planene om et militærkupp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt