NRK Meny
Normal

To nye observasjoner på overflaten

Den svenske Försvarsmakten slår fast at de leter etter noen som har krenket Sveriges grenser, og takker for tips fra publikum. Det siste døgnet har de fått inn to nye observasjoner fra skjærgården.

– Dette er helt uakseptabelt

Kontreadmiral Anders Grenstad fra operasjonsledelsen informerte om nye tips av noe i overflaten det siste døgnet som ansees som troverdig.

– Det er helt uakseptabelt, sier kontreadmiral Anders Grenstad fra Försvarsmakten på pressekonferansen i Stockholm om grensekrenkelsen.

Det svenske forsvaret har mandag fortsatt søket både til sjøs og på land.

– Årsaken til at vi fortsetter er at vi mener informasjonen vi har er veldig troverdig, sier kontreadmiralen i operasjonsledelsen.

Han opplyser at Försvarsmakten har fått inn hundretalls tips fra publikum i saken, og at de er veldig takknemlige for all hjelpen og støtten de får.

– I dag kan jeg også fortelle om ytterligere to observasjoner fra publikum som gir bedre underlag for aksjonen, sier Grenstad om de konkrete nye opplysningene.

Grenstad sier de nye observasjonene er av noe i overflaten på havet, og at de ansees som så troverdige og interessante at de er klassifisert høyere enn mange av opplysningene som forsvaret selv har klart å hente inn.

– Finnes det nye bilder?
– Nei, det finnes ikke bilder derfra, svarer Grenstad.

– Kan være periskoplignende

Spurt etter pressekonferansen av NRK sa kontreadmiralen litt mer om hva de to nye observasjonene er.

– Det kan være noe periskoplignende, noe som kan ligne en dykker eller et lys under vann, sier han til NRK.

Kontreadmiralen fortalte at forsvaret antar at det de leter etter er i bevegelse. Dette mener de ut fra at det ikke er funnet noe på stedet der det mye omtalte bildet ble tatt.

– Det er ingenting på det stedet der bildet ble tatt, og dette er noe som er i bevegelse, sier Grenstad på pressekonferansen.

Til Expressen sier kontreadmiralen at det kan være mer enn én farkost eller annen gjenstand de leter etter, han sa at «det er minst en gjenstand».

Et kart ble vist frem på pressekonferansen, og omtrent slik fordeler observasjonene seg:

Laster kart, vennligst vent...

Klikk på punktene for informasjon om de ulike observasjonene.

Noe eller noen krenker svensk territorium

– Det er« för jävligt at noen er inne svensk territorium», sa forsvarssjef Sverker Göranson til svenske journalister tidligere i ettermiddag.

Den svenske forsvarssjefen sier at indikasjonene på at det er observert en fremmed farkost i skjærgården har «meget høy troverdighet».

At svenske grenser er blitt krenket ble også bekreftet på pressekonferansen tirsdag ettermiddag.

– Det vi nå søker etter er noe eller noen som har krenket Sveriges integritet, sier kontreadmiral Anders Grenstad til journalister i Stockholm.

Militær patruljebåt i Stockholms skjærgård

Militære styrker har både fortsatt aksjonen til sjøs og gått i land på flere øyer.

Foto: FREDRIK SANDBERG / NTB scanpix

Observasjonene som er kommet inn og har blitt plottet på kart fordeler seg over et visst areal, og dette er også med på å underbygge at det man fra det svenske forsvaret leter etter beveger seg.

Også på land

Gjennom dagen har vært svært høy aktivitet i bestemte områder av den svenske skjærgården.

Både store og små militære fartøy har konsentrert søkene i mindre områder.

Avisa Expressen meldte ved 17-tiden at tungt bevæpnede soldater hadde gått i land på øya Dalarö sørøst for Stockholm.

Svenske medier har generelt i løpet av dagen meldt om søk også på land med militære ressurser i tillegg til et stort antall skip og patruljebåter i skjærgården.

Dette ble på pressekonferansen tirsdag bekreftet.

Patruljebåt ved land i skjærgården utenfor Stockholm

Patruljebåter har gått rundt i skjærgården, også noen steder veldig nært land. Andre steder skal også soldater ha søkt på land.

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

– Det pågår en etterretningsoperasjon både til sjøs og på land. Jeg kan ikke gå inn på detaljer om nøyaktig hvor, sier Anders Grenstad.

Senere på dagen har det likevel flere medier meldt om mindre aktivitet i skjærgården.

– Kontakt med «noe»

På et tidspunkt tirsdag meldte den svenske avisa Dagens Nyheter om at det svenske forsvaret skulle ha kontakt med «noe» i skjærgården.

Les: Dagens Nyheter: Forsvaret skal ha fått kontakt

Hva som er funnet, er ennå uvisst. Dersom det svenske forsvaret finner det de har mistenkt er en ubåt, er første steg å få opp besetningen, skrev avisa.

Dagens Nyheter erfarer at et det er ett av fartøyene på stedet som har oppgitt at de har fått kontakt med «noe», og at tre fartøy fra forsvaret nå ligger ganske tett.

Dette ble ikke bekreftet av Försvarsmakten under pressekonferansen tirsdag.

Kontreadmiralen fra operasjonsledelsen sa likevel at det hadde vært mye spekulasjoner i media som ikke nødvendigvis stemte.

– Etterretningsoperasjoner er langdryge og ikke dramatiske. At det dukker opp spekulasjoner i lange direktesendinger er noe som skjer, men de kan vi ikke bekrefte, sa han.

Han understreket også at operasjonen som Försvarsmakten har i gang i skjærgården sørøst for Stockholm ikke handler om å jakte på en fientlig ubåt for å skyte på den.

– Dette er ikke en ubåtsjaktsoperasjon der vi skal kjempe mot en motstander med våpen, sa en veldig tydelig svensk forsvarsleder.

Dykkere satt ut i vannet

Avisa Dagens Nyheter har også publisert informasjon om at dykkere fra forsvaret skal være satt inn.

Avisa har publisert et bilde av dykkere i en mindre båt, men det er uklart hvor i skjærgården bildet er tatt.

Tirsdag formiddag stilte forsvarsminister Peter Hultqvist til et pressemøte om jakten som foregår ved skjærgården i Stockholm, men kom med lite nytt.

– Det er et viktig signal til omverdenen at Sverige reagerer, sa Hultqvist.

Hultqvist sier han ikke kan svare på spørsmålet fra Aftonbladets journalist om hva som kan befinne seg der ute.

– Jeg vil ikke spekulere i noen ting. Det er det svenske Forsvaret som står for informasjonen om hva som finnes der ute, sa Hultqvist.

Observasjonskart fra svenske Försvarsmakten per tirsdag 21. oktober 2014

Dette kartet ble sluppet av Försvarsmakten på pressekonferansen tirsdag 21. oktober 2014.

Foto: Försvarsmakten
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt