Hopp til innhold

To mulige løsninger i Jemen

Mens Jemens president er til behandling for skader etter rakettangrepet tidligere denne uken, posisjonerer venner og fiender seg for å fylle et eventuelt hull hvis Saleh forsvinner med «ære».

Bevæpnede opprørere i Jemen

Disse bevæpnede opprørere i Jemen har som oppgave å beskytte demonstrantene, som krever at president Ali Abdullah Saleh går av.

Foto: Anees Mahyoub / Ap

Siden 11. februar har demonstranter vært ute i gatene og protestert mot regimet i Jemen. Et ukjent antall, men flere hundre mennesker, har blitt drept i voldelige sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter.

– Har gjort det til en vitenskap å klamre seg til makten

BBCs midtøstenredaktør Jeremy Bowen kommenterer tørt at Jemens president Ali Abdullah Salah har gjort det å klamre seg til makten til en vitenskap.

Men forrige uke ble Saleh såret i et rakettangrep mot boligen hans i Saana, og han har reist til Saudi-Arabia for skadebehandling. Ville Saleh reist til Saudi-Arabia dersom han ikke tenkte på å bli der? Presidentens motstandere i Jemen feirer som om han har gått av, mens kilder i Jemens regjering sier at han vil komme tilbake om få dager.

Tidligere har Saleh lovet å ikke fornye perioden sin som president i 2013. Siden har han sagt at han i løpet av 30 dager kom til å overgi makten til sin visepresident, Abd-Rabbu Mansour Hadi, i bytte mot immunitet fra straffeforfølgelse.

Ingen ting av dette har skjedd. Ekspertene lurer nå derfor på hva som vil skje. To løsninger peker seg ut:

Ahmar-familien: Vår tid er kommet

1) En er at Saleh har etterlatt et maktvakuum som medlemmer av familien hans gjør alt de kan for å fylle, noe som kan føre til trefninger med Salehs stammefiender og tvinge landet ut i borgerkrig. Salehs sønner og nevøer sitter i nøkkelstillinger, blant annet i militæret. Og det er langt fra sikkert at de er mer lystne enn presidenten på å gi fra seg makten.

Salehs slektninger vil få kamp fra Ahmar-familien. Sjeik Abdullah al-Ahmar, som døde i 2007, delte i realiteten makten med Saleh. Og nå mener sønnene hans at deres tid er kommet.

Maktkampen har blant eliten foregått samtidig som demonstrantene i gatene ønsker en virkelig forandring, ikke bare en ommøblering innad i maktdynastiene. Dersom det kommer et nytt fjes på toppen, men ingen virkelig forandring, vil de ikke være fornøyde.

Jemen har store problemer og er den arabiske verdenens fattigste land. Nord i landet har de lenge hatt opprørsgrupper, og i sør er det en sterk separatistgruppe. Prisene på basisvarer er økende, og den voksende befolkningen har ikke nok mat.

Jemen - med ca 24 millioner innbyggere - har verdens tredje største rate av feilernæring. Landet har stadig mindre drikkevann og bare små oljereserver.

Vil forlate Jemen med «ære»

2) Den andre løsningen er at Saudi-Arabia klarer å tvinge gjennom en avtale som lar Saleh forlate Jemen på en «ærerik» måte.

Mye av dette avhenger av hva Saudi-Arabia, som er den arabiske verdenens mest innflytelsesrike nasjon, gjør. Saudi-Arabia er Jemens viktigste økonomiske støttespiller, og lønner så og si Salehs regjering, forsyner Jemens forsvar og holder driften i gang ved sykehusene.

Jemen og Saudi-Arabia har en 1500 kilometer lang felles grense, og sammen med USA har Saudi-Arabia støttet Saleh som en alliert i kampene mot en Jemen-basert gren av terrornettverket Al Qaida.

Men ettersom det har blitt mer og mer klart at demonstrantene i Jemen ikke kommer til å avslutte sine protester før Saleh går av, har Saudi-Arabia med støtte fra andre golfland tre ganger forhandlet frem en fratredelsesavtale mellom Saleh og opposisjonen.

Hver gang har avtalen falt gjennom. Jemens opposisjon har godtatt avtalene, mens Saleh har unnlatt å undertegne dem. Eksperter tror det han være at Saleh gambler for å få en enda bedre avtale. Alternativet er at det viser hvor maktkåt presidenten er, og hvor ugjerne han forlater makten i Jemen.

Saleh: Jeg holder Al Qaida unna

Men Saudi-Arabia, som også finansierer flere av stammene i Jemens sine kamper mot Al Qaida-grupper, har ennå ikke stengt pengekranen. De er trolig usikre på hvordan makten blir fordelt når Saleh forsvinner.

Selv om Saleh i sin retoriske kamp for støtte - slik også Hosni Mubarak gjorde i Egypt - har overdrevet trusselen fra Al Qaida i Jemen, har ekstremistiske islamister fått stadig med plass å boltre seg i. Islamistene har klart å utnytte den svekkede sentralregjeringen, det ville terrenget og den utbredte fattigdommen til sin fordel.

Salehs USA-trente antiterrorstyrker har ikke klart å fjerne dem. Og Salehs påstander om at han er viktig i kampen mot Al Qaida, faller for døve ører både i Jemen og internasjonalt

Det er lite trolig at antallet Al Qaida-medlemmer - ikke bare løslig tilknyttede gerilja-sympatisører - er førre enn 200. De har gjemt seg blant lokale stammer i Abyan, Shabwa og Marib, fjellprovinser som har fått navnet «Ondskapens trekant».

USAs drap av Osama bin Laden, hvis familie har røtter øst i Jemen, har ikke påvirket mange i området.

For å lette Vestens frykt for at terroristene skal blomstre i Jemen dersom Saleh fjernes fra makten, har opposisjonen lovet å undertegne en ettårig avtale med vestlige land om å nedkjempe Al Qaida i Jemen så snart Saleh er borte.

Men ikke alle eksperter stoler helt på at Islah, det største opposisjonspartiet i Jemen, vil holde løftet sitt. Noen vestlige eksperter mistenker at Islah har bånd til forskjellige terrorgrupper.

Lurer en ny sterk leder i skyggene?

Fratredelsesavtalene som Saudi-Arabia har forhandlet frem, inkluderer valg i løpet av 60 dager og en midlertidig president frem til da. Men slik det ser ut i Jemen nå, er et fredelig valg en utopi. Det er minst like sannsynlig at en annen sterk leder dytter Saleh til side og forsetter i en lignende tralt.

Den mest sannsynlige kandidaten er Hamid al-Ahmar. Han er en av Jemens rikeste menn og har grunnlagt Islah. Blant hans ni brødre er Sadiq, som leder Hashid-stammen; Hamir, som er visepresident i nasjonalforsamlingen; og Hussein, som også er en mektig stammeleder.

Sadiq har blant annet kalt Saleh en «løgner» og krevd at presidenten forlater Jemen uten så mye som sko på bena.

Ahmar-familien har rundt 400 menn på vakt ved hjemmet deres i Sanaa. Huset deres er ifølge Economist flekkete av kulehull og nærmest møblert med ammunisjon. Målet er å holde unna selv om Saleh eventuelt skulle driste seg til et fullt angrep mot dem.

En annen innflytelsesrik person er Salehs halvbror general Ali al-Mohsen, som har kommandoen over deler av militæret. For noen måneder siden byttet han side og ble med i demonstrantenes kamp mot regimet, men har i det siste holdt seg på sidelinjen.

Dersom Saleh blir i Saudi-Arabia, vil han bli den andre araberlederen som bor der etter at Tunisias president Zine al-Abidine Ben Ali flyktet dit 14. januar i år. Saleh vil også bli den tredje lederen som er offer for «den arabiske våren», som også har kostet Egypts president Mubarak jobben.

SISTE NYTT

Siste nytt