Hopp til innhold

To døde etter sultestreik i Tunisia

To tunisiske aktivister er døde etter å ha sultestreiket i fengselet i nærmere to måneder. De var blant de arresterte etter angrepet på den amerikanske ambassaden 14. september.

Angrep på USAs ambassaden i Tunisia.

Den amerikanske ambassaden i Tunisias hovedstad Tunis ble angrepet i september i protest mot den omstridte Muhammed-filmen.

Foto: Hassene Dridi / Ap

Ambassadeangrepet var en protest mot den amerikanske filmen om profeten Muhammed som vakte raseri blant muslimer i en rekke land. Fire personer ble drept i angrepet.

Les også: Islamistar til angrep på fleire ambassadar i Midtausten

Les også: Tunisia fordømmer ambassadeåtak

Døde på sykehus

Mohammed Bakhti, som døde på et sykehus natt til lørdag, er en kjent skikkelse i den ytterliggående muslimske salafistbevegelsen.

– Den direkte dødsårsaken var hjerneblødning, og tilstanden hans har vært kritisk i flere dager, sier advokaten hans.

Tunisias justisminister Noureddine Behiri sier at Bakhti ble løslatt 11. november, og at helsetilstanden hans forverret seg etterpå.

Advokat sier at Bakhti var bevisstløs da han ble løslatt.

– Løslatelsen skjedde fordi myndighetene visste at han hadde få dager igjen å leve.

Bakhti ble dømt til 12 års fengsel i 2007 for å ha deltatt i blodige kamper mellom islamister og regjeringssoldater, men ble løslatt i et amnesti etter omveltningene i 2011.

Hevdet de var uskyldige

Torsdag døde en annen salafist, Bechir Gholli, som hadde sultestreiket like lenge. Han døde også på sykehus etter det tredje hjerteinfarktet på kort tid.

Begge hevdet at de var uskyldige, og protesterte mot forholdene i fengselet.

– Vi forsøkte å overtale begge til å avslutte sultestreiken. Da de nektet ga vi dem medisinsk hjelp, sier justisminister Behiri.

Under ambassadeangrepet deltok flere hundre demonstranter, og kom inn på ambassadeområdet før de ble stanset.

Over 100 mennesker er arrestert for å ha deltatt i aksjonen.

Dødsfallene kan skape ytterligere problemer for regjeringen som allerede er under press fra mer konservative krefter og ikke-religiøse partier.

Det moderate muslimske partiet Ennahdha er det største partiet i regjeringen, og samarbeider med to ikke-religiøse partier.

Ennahdha har lovet ikke å forby alkohol, ikke pålegge kvinner å bære slør, og ikke å innføre muslimske sharialover.

SISTE NYTT

Siste nytt