Hopp til innhold

To bryllup og et presidentvalg

En såpeopera kunne ikke ha vært skrevet særlig bedre enn den Zimbabwes innbyggere har fått oppleve på høyt politisk nivå de siste ukene. Hovedrollen har vært spilt av landets elskovssyke statsminister Morgan Tsvangirai, mens et knippe av nye og gamle elskerinner har dukket opp i viktige biroller.

Morgan Tsvangirai og Elizabeth Macheka

Bryllupet mellom Morgan Tsvangirai og Elizabeth Macheka stod 15. september. Det har vært bråk både før og etter.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / Ap

Lars Sigurd Sunnanå i Nairobi
Foto: NRK

Dramatikken toppet seg midt i forrige måned da den 60 år gamle statsministeren kunngjorde at han ville gifte seg med 35-årige Elizabeth Macheka, som han var blitt så alvorlig glad i.

Tsvangirai var tilsynelatende enkemann.

Hans kone Susan døde i en trafikkulykke etter 31 års ekteskap like etter at han ble statsminister i 2009.

Siden har han vært «på søk» etter en ny livsledsager, ifølge ham selv – og valget falt altså på Elizabeth Macheka.

Men så begynte prosesskriftene og stevningene å hagle mot statsministeren og hans utkårede.

Tsvangirais «søk» hadde vært omfattende, åpenbart fra den ene sengen til den andre.

Bryllup nummer én

En av elskerinnene meldte seg fra Sør-Afrika, der han angivelig hadde lovet å gifte seg med henne. Men en annen av hans forsmådde tidligere flammer hadde en vel så alvorlig sak å komme med.

Locardia Karimatsengo Tembo kunne legge dokumentasjon på rettens bord som viste at den selvsamme statsminister faktisk hadde giftet seg med henne i november i fjor.

Hun fremla videoopptak som viste hvordan Tsvangirais medarbeidere hadde oppsøkt hennes familie på landsbygda med flere hundre tusen dollar som «lobola» – et pengebeløp som brudgommens familie overfører til brudens slekt for å legitimere ekteskapet.

Her kunne det være snakk om bigami dersom Tsvangirais planlagte kirkebryllup med Elizabeth Macheka fant sted avgjorde retten, og nedla derfor forbud mot vielsen som skulle finne sted i hovedstaden Harare.

Lovverket i Zimbabwe godtar bare monogami, ikke flerkoneri.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Locardia Karimatsenga Tembo

Locardia Karimatsenga Tembo (i midten) viste seg å være lovlig gift med landets statsminister. Her avbildet i det hun er på vei til et møte med sine advokater i forrige måned, to dager etter bryllupet til statsministeren.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / Ap

Bryllup nummer to

Sedvaneretten i Zimbabwe derimot, den er mer fleksibel enn loven. Den åpner for at en mann kan ha så mange koner som han bare vil.

Og det var den Tsvangirai valgte å ty til, da han og hans kjære Elizabeth ble smidd i hymens lenker med flere hundre innbudte gjester til stede for tre uker siden.

Det var imidlertid smått med statsledere og regjeringssjefer fra andre afrikanske land i bryllupet. Bare statsministeren i Swaziland, Barnabas Sibusiso Dlamini kom.

Morgan Tsvangirai og Elizabeth Macheka

Morgan Tsvangirai beskriver Elizabeth Macheka som sin nye store kjærlighet.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / Ap

Han brakte med seg varme gratulasjoner fra kong Mswati III, som på det meste hadde 14 koner, men som nå må nøye seg med bare 11. To har forlatt ham, mens en tredje kone ble sparket ut av palasset i Mbabane etter å stått i med en av kongens ministre.

I Harare ble Tsvangirai og hans utkårede velsignet av en katolsk prest, mens metodistbiskopen i hovedstaden takket nei. Han ønsket ikke å bli innblandet i «sirkuset», som han kalte det.

Presidentvalg i emning

Men dramaet fortsetter. Locardia Karimatsenga Tembo har gjennom sin advokat fremmet krav om både erstatning og månedlige bidrag.

Og selv om såpeoperaen har stor underholdningsverdi for folk flest i Zimbabwe, har den også alvorlige politiske konsekvenser.

Det går mot presidentvalg i Zimbabwe i slutten av mars neste år.

Morgan Tsvangirai vil da igjen utfordre 88 år gamle Robert Mugabe, som har sittet ved makten siden 1980. De to konkurrerte mot hverandre under det omstridte valget i 2008, som utløste omfattende vold inntil de to ble enige om å dele makten i landet – Mugabe som president, Tsvangirai som statsminister.

Politiske observatører i Harare mener såpeoperaen som har utfoldet seg for åpen scene, ikke akkurat styrker Tsvangirais muligheter til å vinne den neste dragkampen mot Mugabe.

Meningsmålinger tyder faktisk på at om valget fant sted nå, ville den sittende, autoritære presidenten trekke det lengste strået enda en gang. Hvem sa kjærlighet ikke koster ...

SISTE NYTT

Siste nytt