To barn forlatt i Århus: Farmoren (54) løslatt av retten

Dansk politi ville fengsle kvinnen (54) som sier hun er farmor til de to barna som ble funnet forlatt i Århus, men retten valgte mandag å løslate henne.

Dette er sportsvognen der politiet fant den ettårige jenta.

TO BARN FUNNET: Jenta ble funnet i denne sportsvognen, ved en trafikkert vei i Århus. En gutt som kan være broren ventet sammen med henne.

Foto: Politiet

Kvinnen vil fortsatt være siktet i saken, selv om hun nå er løslatt, melder Østjyllands politi på Twitter.

Kvinnen fortalte i retten at hun er barnas farmor, og at hun har vært sammen med dem i Danmark, skriver Danmarks Radio.

Saken gikk for lukkede dører, men politiet har opplyst noen få detaljer til danske medier.

Den siktede kvinnen ble pågrepet av politiet i en leilighet i Århus natt til mandag, men hun har bostedsadresse i byen Ølgod på Jylland. Det var i denne byen politiet anholdt ytterligere to personer.

Den pågrepne kvinnen (54), som opprinnelig er fra Afghanistan, er siktet for en paragraf som handler om å krenke et barn man er beslektet med, og en annen paragraf som handler om å forlate noen i hjelpeløs tilstand.

Paragrafene har en strafferamme på henholdsvis to og åtte år.

54-åringen har lovlig opphold i Danmark.

NRK har tatt bort politiets etterlysningsbilder av barna som var med i en tidligere versjon av denne saken, siden barnas identitet nå er fastslått.

Sjekker DNA

Et tips fra publikum førte politiet til en konkret adresse rundt midnatt søndag. Der ble den siktede kvinnen pågrepet. Ytterligere to personer ble «administrativt frihetsberøvet» for å sikre deres identitet.

De kan holdes av politiet i 72 timer før en dommer eventuelt må ta stilling til varetektsfengsling.

Politiet antar at kvinnen på 25 år og mannen på 33 er i slekt med barna, men er på dette tidspunkt ikke sikre:

– Vi kjenner ikke identiteten til de to, men det er ting som tyder på at de er i slekt med barna, sa politiinspektør Michael Kjeldgaard ved Østjyllands politi mandag ettermiddag.

Danmarks Radio skriver at de to er mistenkt for å oppholde seg ulovlig i Danmark.

Politiinspektør Kjeldgaard bekrefter overfor Ekstra Bladet at politiet tar DNA-prøver for å fastslå de voksne og barnas identitet.

– Vi sjekker fingeravtrykk og øvrige ID-metoder, herunder også DNA-profil, sier Kjeldgaard til avisen.

Har forsøkt med ulike tolker

Barna ble overført til Familiecenteret i Århus kommune kort tid etter at politiet tok hånd om dem.

– Barna har det bra etter omstendighetene, men er selvfølgelig påvirket av det som har skjedd med dem, sier social- og beskæftigelsesdirektør i Århus kommune, Erik Kaastrup-Hansen under pressekonferansen mandag ettermiddag.

Sosialdirektøren sier barna blir tett fulgt opp av pedagoger, sykepleier og psykologer.

– Vi har forsøkt med ulike tolker å snakke med gutten, men uten hell.

Politiet har uttalt at barna trolig er søsken, men det er så langt ikke bekreftet.

Politiet antok først at barna var østeuropeiske, men sa til NRK i går at de mener å kunne fastslå at de er av afghansk opprinnelse.

Politiet mener barna snakker den persiske dialekten dari, det ene av de to mest utbredte språkene i Afghanistan, melder DR.

Under pressekonferansen sa politiet at de har flere hypoteser om hva som kan ha skjedd, men at det for tidlig å gå inn på hva de er.

HER SKJEDDE DET: Barna ble funnet ved en vei i Århus sentrum.

– Massiv interesse

Politiet i Østjylland sier saken har vakt «massiv interesse», og ført til en rekke henvendelser fra både publikum og presse.

– Det er mange som har tipset oss, og det er mange som har tilbudt seg å ta vare på barna. Det er vi veldig takknemlige for, sier Kjeldgaard.

Politiet sier man har snevret inn etterforskningen og har konkrete spor å gå etter. Samtidig oppfordrer man alle som enten har en identitet på barna eller kjenner foreldrene til å ringe (+45) 114.

Politiet har også sikret seg videobilder av området rundt den travle sentrumsgaten, der barna ble funnet.

På videoen ses en voksen person som setter fra seg barnevognen, men bildene er av dårlig kvalitet.

Tatt hånd om av forbipasserende

Barna ble funnet ved Park allé, som er en større vei i Århus, ved 18.30-tiden lørdag kveld. Ifølge DR er Park Allé en travel vei, der det blant annet kjører mange busser.

De to barna ble oppdaget av en mann som fattet mistanke og holdt øye med barna en halv times tid.

Gutten, som antas å være mellom to og tre år gammel, ble funnet stående ved siden av en sportsvogn der det satt en rundt ett år gammel jente.

Mannen som meldte fra til politiet var egentlig på vei til en restaurant sammen med en kamerat, men de begynte straks å lete etter foreldrene. Da de ikke fant noen, ringte de til politiet.

SISTE NYTT

Siste nytt