NRK Meny
Normal

– Drapet på bin Laden var en viktig symbolsk seier

I dag er det to år siden Osama bin Laden, daværende verdens mest ettersøkte terrorist, ble skutt og drept av amerikanske spesialstyrker.

I dag er det to år siden den beryktede al Qaida-lederen Osama bin Laden ble drept. 2. mai 2011 tok amerikanske styrker seg inn i terrorlederens kompleks i Pakistan, der de skjøt og drepte ham.

VIDEO: To år siden Osma bin Laden ble drept

Se bildegalleri:

2. mai 2011 ble den 54 år gamle al-Qaida-lederen drept i et amerikansk angrep mot en villa i Abbottabad, et par timer nord for Pakistans hovedstad Islamabad.

– Drapet på bin Laden var en viktig symbolsk seier, men hvor viktig det var for å få kontroll på den globale islamistiske terrorismen, kan diskuteres, sier Kristian Berg Harviken, direktør for institutt for fredsforskning (PRIO) til NRK.

– Krigen mot terror ble erklært slutt etter at bin Laden ble drept. Samtidig hadde al Qaida hadde brukt de siste ti årene på å desentralisere organisasjonen og dermed gjøre den mer robust, sier Harpviken.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Video Obama om Osama

VIDEO: President Barack Obama i Det hvite hus annonserer 1. mai 2011 amerikansk tid at Osama Bin Laden er død.

– Dystre framtidsutsikter

Han mener krigen mot terror er langt i fra over.

– Det som skjedde i Boston, er det første store terrorangrepet på amerikansk jord siden 11. september. Krigen mot terror har vært vellykket i den forstand at det ikke har vært flere terroraksjoner på amerikanske jord, sier Harpviken.

– Men skal man evaluere krigen mot terror, må man se på situasjonen i Midtøsten. Det er en omfattende borgerkrig i Syria og enorm uro i Irak og Afghanistan. Alle med dystre framtidsutsikter. Potensialet for større regionale ringvirkninger er absolutt til stede, mener Harpviken.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Huset der bin Laden ble drept

I dette huset ble Osama bin Laden skutt og drept for to år siden.

Foto: Akhtar Soomro / Reuters

Tjener penger på drapet

Osama bin Laden var ubevæpnet da han ble drept av en gruppe med elitesoldater fra den amerikanske marinen, kalt SEAL Team 6.

To av soldatene fra gruppen har fortalt om sine opplevelser fra den militære aksjonen som tok livet av en av verdens mest ettersøkte menn. Det amerikanske bladet Esquire publiserte en lengre artikkel om den amerikanske elitesoldaten som skjøt Osama bin Laden.

Mark Bissonnette ga i 2012 ut en bok under pseudonymet Mark Owen om bin Ladens død. Bissonnette var et av medlemmene av gruppen med elitesoldater som drepte Osama bin Laden.

Hollywood har også produsert flere filmer som gjenforteller historien om hvordan CIA skal ha funnet og drept Osama Bin Laden i 2011. Den mest kjente er Zero Dark Thirty, som har fått massiv kritikk for sin skildring av tortur.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt