NRK Meny
Normal

Tjue år siden Murens fall

Ronald Reagan er død. Det er også Mikhail Gorbatsjovs kone Raisa. Men ellers var aktørene fra den gang på plass under feiringen av 20-års-dagen for Murens fall i Berlin.

Video nsps_upload_2009_10_31_13_23_48_5148.jpg

Tidligere forbundskansler Helmut Kohl, den tidligere amerikanske presidenten George Bush senior og tidligere president i Sovjetunionen Mikhail Gorbatsjov, feirer alle skjebnedagene i 1989.

De er invitert av Konrad Adenauer-stiftelsen .

Det tok mindre enn et år å senke jernteppet mellom øst og vest, men den første steinen i Berlinmuren ble fjernet for tjue år siden i dag.

Festforestilling

I Berlin er feiringen i gang. Festforestillingen er kalt "Murens fall og gjenforeningen- en seier for friheten". Forbundskansler Angela Merkel deltar også i feiringen.

Helmut Kohl, som i dag er 79 år, vil bli husket som forbundskansleren som gjenforente Øst- og Vest-Tyskland.

Gorbatsjovs bidrag

Mikhail Gorbatsjov, tidligere president i Sovjetunionen, har en viktig plass når historikerne skriver om Berlinmurens fall. Han lærte oss nye ord som "glasnost" og "perestroika" og oppløste Sovjetunionens hegemoni i de østeuropeiske landene.

Han var skeptisk til å begynne med, men ga sitt samtykke til gjenforeningen av Øst- og Vest-Tyskland. Han fikk Nobels fredspris samme år.

Ronald Reagan var med og la grunnlaget, men USAs president fra 1989 til 1993, George Bush sr. bidro også i stor grad til den tyske gjenforeningen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt