Hopp til innhold

Venezuelas økonomi i utforbakke: Tjener fett på dollarsmugling

Regjeringen i Venezuela vil ikke innrømme at valutaen deres knapt er verdt papiret den er skrevet på. Det gjør det lukrativt å kjøpe dollar i utlandet og selge dem til kjempeprofitt på gaten hjemme.

Veksler til dollar

Forskjellen på offisiell og svart vekslingskurs mellom amerikansk dollar og Venezuelas bolivar er på 400 prosent. Det gjør smugling lukrativt.

Foto: THOMAS COEX / AFP

dollar og bolivar fuerte

Hugo Chávez døpte om valutaen til «bolivar fuerte», eller «sterk bolivar». Men han lurte ingen. Inflasjonen i landet er skyhøy.

Foto: JUAN BARRETO / Afp

Sosialistregjeringen i Venezuela prøver forgjeves å få den skakkjørte økonomien i landet på fote.

Fordi internasjonale finansmarkeder har så lav tiltro til Venezuelas økonomi er valutaen bolivar lite verdt. Og mangel på investeringer fra utlandet gjør at Venezuelas valutareserver har krympet inn.

Til tross for at landet sitter på de største oljereservene på den vestlige halvkule, har det i lang tid vært akutt mangel på varer. Hver femte grunnleggende forbrukervare manglet i butikkhyllene i juni, ifølge landets sentralbank.

For å bekjempe en galopperende inflasjon har regjeringen i ti år valgt å sette en fast vekslingskurs mellom bolivar og dollar.

Men den har absolutt ingen rot i virkeligheten.

Tjente seks ganger månedslønnen

Nå er det 400 prosent forskjell på hvor mange bolivarer du får for en dollar i banken og på gaten, og det vet folk i Venezuela å utnytte.

Nyhetsbyrået Bloomberg forteller historien om en 27 år gammel handelsanalytiker som nylig gjorde en reise til Perus hovedstad Lima.

Der tok hun ut 1.600 dollar i kontanter på sitt venezuelanske kredittkort, noe som faktureres etter den offisielle vekslingskursen i hjemlandet - 6,3 bolivar. Deretter reiste hun tilbake til Venezuela og solgte de samme dollarne på gaten til en kurs på 29.

27-åringen satt igjen med en fortjenste verdt seks ganger så mye som en månedslønn.

President Maduro og Bolivar

President Maduro ser ikke ut til å ville slippe bolivaren - oppkalt etter frigjøringshelten Simón Bolivar - løs i markedet.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Afp
«Den store skrapen»

Og jo større forskjellen på de to vekslingskursene blir, jo mer attraktiv blir den aktiviteten som i Venezuela nå kalles «raspao» – «den store skrapen».

– Raspao-aktiviteten har blitt enda mer attraktiv enn noensinne tidligere fordi forskjellen mellom dollarkursen på det svarte markedet og den offisielle vekslingskursen er større enn noensinne, sier Henkel Garcia, leder for forskningsselskapet Econometrica i Caracas til Bloomberg.

– Sosialistsystemet har skapt en subsidie som tillater at man i praksis reiser til utlandet gratis, sier Garcia.

Bare Nord-Korea verre

Etter at Myanmar nylig oppga sin faste vekslingskurs som en del av åpningen mot omverdenen er Nord-Korea nå det eneste landet i verden som har større forskjell mellom offisiell og reell vekslingskurs mot dollaren.

I Nord-Korea er forskjellen på vanvittige 6.000 prosent.

Hamstrer toalettpapir

Kvinner i hovedstaden Caracas hamstrer basisvarer som toalettpapir.

Foto: JORGE SILVA / Reuters

Venezuela Protest

En kvinne demonstrerer mot devalueringen av bolivar i februar 2012, den siste handlingen president Hugo Chávez gjennomførte før han døde.

Foto: Ariana Cubillos / Ap

Mangelen på dollarreserver gjør at regjeringen i Venezuela har satt strenge begrensninger på hvor mange dollar man kan ta ut av banken før en reise til utlandet.

Ved hjemkomst må de også vise fram kvitteringer på hva dollarne er brukt til. Det samme gjelder uttak av dollar på kredittkort i utlandet.

Dermed har det oppstått en hel industri med falske kvitteringer og unnskyldninger for dollaruttak.

159 prosent profitt

En mann fra Caracas forteller til Bloomberg at han de siste fire årene har gjort en årlig tur til grensen mellom Venezuela og Colombia. Men fordi grensen for uttak for reiser til Colombia er så lav som 700 dollar får han en venn til å utstede en falsk flybillett til Spanias hovedstad Madrid.

I en kolombiansk grenseby besøker han et selskap med en kredittkortmaskin registrert i Spania. De gir ham kontanter og en falsk kvittering, før han returnerer til hjemlandet.

På gaten i Venezuela selger han dollarne til en profitt på 159 prosent, altså nær tre ganger så mye som det han kjøpte dem for.

Handlingslammet regjering

Men selv om «den store skrapen» blir stadig mer populær og korrupsjonen stadig øker, ser ikke regjeringen ut til å ville gjøre noe radikalt med vekslingskursen, forteller Russel Dallen, en obligasjonsmegler i selskapet Caracas Capital Markets til Bloomberg.

– Jo lenger vekslingskursen i den virkelige verden kommer fra den offisielle kursen, jo verre blir det for regjeringen å fjerne kontrollene.

Venezuela

Nesten ingen land har så mye olje som Venezuela. Likevel sliter økonomien kraftig.

Foto: Rodrigo Abd / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt