Sperrer gatene med containere for å stoppe demonstranter

Politiet i Pakistans hovedstad Islamabad har sperret av deler av byen for å stoppe en protestmarsj med titusener av tilhengere av den religiøse lederen Tahir-ul Qadri.

Demonstranter i Lahore

Søndag strømmet titusener av Tahir-ul Qadris støttespillere til Lahore, mens det mandag er Islamabad som er målet for tilhengerne hans.

Foto: Arif Ali / AFP

Tahir-ul Qadri

Tahir-ul Qadri snakket med media før protestmarsjen i Lahore søndag.

Foto: Arif Ali / Afp

Titusenvis av pakistanere var mandag på marsj fra Lahore til hovedstaden Islamabad.

De er støttespillere av den religiøse lederen Tahir-ul Qadri, en mann som har tatt pakistansk politikk med storm siden han vendte tilbake til hjemlandet før jul.

Tahir-ul Qadri selv sier at han blir fulgt av én million demonstranter, og at de vil slå leir i hovedstaden til kravene deres blir innfridd.

En journalist fra nyhetsbyrået Jhelum sier at da protestmarsjen hadde nådd byen Jhelum, 120 kilometer sør for Islamabad, hadde titusener sluttet seg til.

Journalisten forteller om en fem kilometer lang konvoi av biler, lastebiler, motorsykler og andre kjøretøy. Menn, kvinner og barn satt på taket av bilene og gjorde seierstegn mens de vinket med det pakistanske flagget.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pakistansk politi

Tusenvis av opprørspoliti var oppstilt langs innfartsveiene til Islamabad, både for å beskytte demonstrantene og for å holde dem under kontroll.

Foto: Muhammed Muheisen / Ap

Kjemper mot korrupsjon

Etter at han vendte tilbake fra Canada i desember har Tahir-ul Qadri fått stor oppmerksomhet for sine krav om reformer i valgsystemet og sine anklager om korrupsjon og udugelighet i dagens regjering.

Han krever at regjeringen går av i midten av mars i år, og blir erstattet av en midlertidig regjering som kan gjennomføre endringer som gjør at det han kaller «ærlige mennesker» blir valgt ved valget som skal holdes i Pakistan i mai i år.

Først og fremst markerer Qadri seg med å kritisere myndighetene for korrupsjon og inkompetanse.

Han mener at korrupsjon og vanstyre har ført til kronisk elektrisitetsmangel, lav økonomisk vekst, økning i kriminaliteten og at Taliban har fått operere fritt i deler av landet.

Før tilhengerne startet mandagens marsj talte Qadri i byen Kharian, rundt 140 kilometer sør for hovedstaden.

– Kom ut av deres hjem og redd Pakistan, redd deres barns fremtid, redd religionen deres, redd landets ære, redd landet fra banditter, tyver og korrupte ledere, sa Tahir-ul Qadri i en tale som også ble fjernsynsoverført.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstranter i Pakistan

Muhammad Tahir ul-Qadris viste tydelig hva de vil under søndagens demonstrasjon i Lahore.

Foto: Arif Ali / Afp

Kan bli historisk valg

Valget i Pakistan er imøtesett med stor spenning og blir sett som en test av demokratiet i landet.

Dersom valget blir gjennomført etter planen, og dagens regjering som ventet taper valget, vil det bli første gang i landets historie at en demokratisk valgt regjering blir erstattet av en annen demokratisk valgt regjering etter et valg.

Siden landet ble dannet I 1947 har Pakistan hatt fire perioder med militærdiktatur, senest under Pervez Musharraf fra 1999 til 2008.

Frykter angrep fra Taliban

Tusener av opprørspoliti er stilt opp på innfartsveiene til Islamabad i påvente av demonstrantene.

Samtidig er deler av sentrum av byen sperret av med containere for å hindre at demonstrantene kommer frem til regjeringskontorer og andre offentlige bygninger.

Politiet frykter også at demonstrantene skal bli utsatt for terrorangrep fra pakistansk Taliban. Flere ganger tidligere er demonstrasjoner i Pakistan blitt angrepet med bomber.

Mobiltelefon-nettverkene er slått av langs deler av ruten demonstrantene følger. Tidligere er mobiltelefoner brukt til å utløse bomber, og politiet håper å stoppe Taliban fra å sprenge bomber ved å stenge nettverkene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

To politimenn i Islamabad

To politimenn krysser en øde gate i Islamabad. Gatene er øde etter at politiet har sperret av deler av byen med containere (i bakgrunnen) i påvente av protestmarsjen til Tahir-ul Qadris tilhengere.

Foto: Muhammed Muheisen / AP

Sparket provinsregjeringen

Samtidig er situasjonen i den vestpakistanske regionen Baluchistan fortsatt spent etter torsdagens bombeangrep der 90 personer ble drept i provinshovedstaden Quetta.

Den pakistanske regjering ga mandag provinsregjeringen i Baluchistan sparken etter at sjiamuslimene i regionen nektet å begrave ofrene fra bombeangrepene.

Etter at provinsregjeringen fikk sparken gikk med sjiamuslimene med på å begrave sine døde, men de krever også at hæren blir satt inn for å beskytte dem.

I fjor ble over 400 sjiamuslimer drept i Pakistan, i det som var det blodigste året så langt for sjiaene i det sunnimuslimske landet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kan ha lurt Hamas med psykologisk krigføring, men det avviser Israel

Natt til fredag meldte det israelske forsvaret at de var på vei inn i Gaza med bakkestyrker. Det var ikke riktig, men Hamas-lederne kan ha blitt lurt inn i en dødelig felle.