Titusener demonstrerer mot Putin

MOSKVA (NRK.no): Titusener er på plass i Moskva og flere andre russiske byer for å vise sin misnøye mot Vladimir Putins valgseier. Moskva er i helspenn i kveld.

Demonstrasjon i Russland

Stemningen i Moskva er helspent i kveld. På plakatene står det tekster som 'Putin har lurt oss'.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

Moskva: Kathrine Hammerstad
Foto: NRK

På Pusjkinaplassen i Moskva sentrum er nå titusener møtt opp til en stordemonstrasjon for å protestere mot Putins valgseier i går kveld.

«Russland uten Putin!» og «En tyv skal sitte i fengsel, ikke i Kreml» skriker titusener i kor, og de holder opp plakater med påskrift som «Putin har lurt oss».

– Vi ba om et ærlig valg, og det fikk vi ikke, sier demonstrantene. Mange bærer hvite sløyfer, som har blitt protestbevegelsens symbol.

Sikkerhetstiltakene var store

Sikkerhetstiltakene er store under dagens planlagte demonstrasjon.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

Vil ha et nytt presidentvalg

Demonstrantene krever et nytt presidentvalg, og de ønsker seg et fritt Russland. De ber også lederen for valgkommisjonen om å gå av.

– Putin sier vi vil ødelegge Russland. Men i realiteten er det han som ødelegger oss, sier opposisjonsleder Boris Nemtsov fra scenen på plassen. Han blir møtt av rop fra de oppmøtte.

– Putin har voldtatt hele Russland, sier venstrefrontens leder Sergej Uldatsov. Han legger til at det ikke hjelper å gå hjem etter kvelden og ikke gjøre noe mer, men at demonstrantene må holde det gående til Putin gir seg.

Det kretser helikoptere over plassen, og det er mye tungt bevæpnet politi og soldater til stede.

– Hvis Russland er et fritt land, hvorfor ser det ut som om vi er okkupert her i dag? spør venstrelederen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Føler seg lurt av Putin

- Vi kunne levd med Putin hvis han vant ærlig. Istedenfor lurte han oss, ikke bare en, men to ganger, sier Nina Tikhmeneva og Michail Tikhnev.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

– Verken fritt eller rettferdig

Tidligere i dag gjorde både internasjonale og russiske observatører det klart at det russiske presidentvalget verken var fritt eller rettferdig, og at kampanjen og mediedekningen i forkant tilsier at det aldri var noen reell konkurranse.

Dagens massemønstring skulle egentlig finne sted på Manezhnayaplassen like ved Kreml, hvor Putin-hyllesten var i går, men aktivistene fikk avslag på søknaden. Til slutt fikk de tillatelse til å holde demonstrasjonen på den langt mindre Pusjkinskajaplassen.

Demonstranter fjernes

Demonstranter fjernes fra Lubanka-plassen, hvor de har demonstrert uten tillatelse.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Det er bare plass til rundt 8000 på denne plassen, langt færre enn det som er møtt opp til demonstrasjonen. Plassen er veldig full, og områdene utenfor er også fulle av demonstranter.

Gatene er fulle av soldater, og de er bevæpnet med skjold, batonger og skytevåpen.

Russisk politi har tidligere i dag varslet at de vil slå knallhardt ned på ulovlige demonstrasjoner.

Politiet sier at de har arrestert lederen av Other Russia, Eduard Limonov, og 50 av hans tilhengere. De skal ha demonstrert på Lubanka-plassen uten tillatelse.

Partiet selv sier at 100 ble arrestert.

NRK.no er på plass i Mosva - har du tips? Kontakt oss!

Også i Saint Petersburg er det opptøyer i kveld. Politiet har arrestert titalls demonstranter der.

Mye vakthold rundt demonstrasjonen

Det er mye vakthold rundt plassen der demonstrasjonen holder til.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

Advarsler fra myndighetene

En av opposisjonens frontfigurer, bloggeren og korrupsjonsjegeren Aleksej Navalnij, hevdet tidligere i dag at han og to andre i protestbevegelsen, politikerne Boris Nemtsov og Sergeij Udaltsov, hadde fått advarsler fra myndighetene.

– De har bedt oss om å ikke gjøre noe ulovlig, sier han, og sikter til den paralelle demonstrasjonen som skal foregå på Lubankaplassen, et stykke unna.

Opposisjonspolitikeren Edmundo Limonov gikk tidligere i dag ut og oppfordret folk til å slutte seg til en demonstrasjon, til tross for at myndighetene ikke har godkjent dette på forhånd. Organisasjonen Solidarnost har varslet at man planlegger å omringe Kreml seinere i kveld, og bli stående der i flere timer.

Her er det også ventet at Putin-tilhengere vil dukke opp i løpet av kvelden.

Titusenvis demonstrerer

'Russland uten Putin', ropes det over hele Pusjkinaplassen.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

Krever ny valgrunde

Allerede i går kveld gjorde opposisjonsleder Ilija Ponomarev det klart overfor NRK.no at demonstrasjonene nå vil fortsette med full tyngde til man får gjennomslag for ett utfravirkelig krav: En ny valgrunde. Vladimir Putin vant med rundt 64 prosent av stemmene, noe som var mer enn godt nok til å sikre seieren etter bare én valgrunde.

Hadde han vunnet med mindre enn 50 prosent, måtte han gått igjennom en ekstrarunde, noe som ville vært en milepæl i den nyrussiske politikken.

SISTE NYTT

Siste nytt