Hopp til innhold

Titalls fengslet i Russland for «likes» og lenker på sosiale medier

Russland slår hardt ned på vanlige brukere av sosiale medier som legger ut ting som kan oppfattes som «en fare for staten». Andrej Bubejev ble dømt til over to år i fengsel for et bilde han la ut til sine tolv venner på nettsamfunnet VKontakte.

 Andrei Bubejev

Andrei Bubejev sitter og ser utover Volga i hjembyen Tver, før han ble fengslet for å ha delt et bilde på sosiale medier.

Foto: Anastasia Bubejeva / AP

En tannkremtube som blir klemt av en hånd mens tannpasta tyter ut. Ord som danner setningen «skvis Russland ut av deg selv» står plassert rundt.

Dette er beskrivelsen av et bilde som sendte Andrej Bubejev i fengsel. For å ha delt dette med tolv venner på sosiale medier ble han dømt til over to år i fengsel i nettopp Russland, skriver nyhetsbyrået AP i en artikkel som ble publisert mandag.

Anastasia (23), hans kone, viser frem bildet til APs journalist. Ifølge nyhetsbyrået har myndighetene i Russland slått hardt ned på vanlige brukere av sosiale medier som legger ut ting som kan oppfattes som en fare for staten.

– Han var interessert i politikk, leste nyheter, delte ting, men han gjorde det for sin egen del. Det var som å samle på avisutklipp, forteller kona Anastasia.

Anastasia Bubejeva

Anastasia Bubejeva viser frem bilder av mannen i deres hjem i Tver.

Foto: Nataliya Vasilyeva / Ap

Hun bor nå alene sammen med deres fire år gamle sønn, og har måttet slutte på medisinstudiene etter at ektemannen ble fengslet fordi hun ikke hadde råd til å ha noen til å passe på sønnen mens hun var på skolen.

Ifølge hans kone tilbrakte Bubejev mye tid på internett. Han delte lenker på det russiske nettsamfunnet VKontakte og deltok i politiske debatter på nettsidene til lokale aviser. VKontakte er Russlands mest populære nettsamfunn med over 270 millioner kontoer.

– Siden hans var ikke populær, han hadde bare tolv venner. Han kunne ikke hatt som mål om å tvinge noen til noe som helst.

Bruker ekstremisme-lov

Minst 54 mennesker ble fengslet i fjor for hatretorikk i Russland, de fleste for å ha lagt ut eller delt ting på nettet. Tallet er nesten fem ganger høyere enn for fem år siden, ifølge den Moskva-baserte menneskerettighetsgruppen Sova. Gruppen studerer menneskerettigheter, nasjonalisme og fremmedfrykt i Russland. Domfellelser for hatretorikk har økt fra 92 i 2010 til 233 i fjor.

En russisk lov fra 2002 definerer ekstremisme som aktiviteter som «undergraver nasjonens sikkerhet og grunnlovsfestede orden», eller «hyller rasisme eller terrorisme, i tillegg til å oppfordre andre til dette».

Lovens vage definisjon legger til rette for forfølgelse av et bredt spekter av mennesker – fra dem som danner en terrorcelle eller går med nazisymboler, til hvem som helst som skriver noe på nettet som kan oppfattes som en fare for staten. Til syvende og sist er det opp til domstolen å avgjøre om et innlegg på sosiale medier er en fare for nasjonen.

Slår ned på kritikere av Ukraina-involvering

I februar 2014 signerte president Vladimir Putin et tillegg til loven som sørget for strengere straff for ikkevoldelige ekstremistforbrytelser som hatretorikk. Senere det året, etter at Russland hadde annektert Krim-halvøya fra Ukraina, signerte Putin en lov som gjorde «utspill ment å ødelegge Russlands territorielle integritet» til en forbrytelse med en strafferamme på opptil fem års fengsel.

Mange av dem som har blitt fengselet for å ha spredt hatretorikk på sosiale medier i Russland de siste par årene har vært kritiske til landets involvering i Ukraina.

Dette er tilfellet for bildene og artiklene delt av Andrej Bubejev.

– Andrej mener han ble fengslet for å statuere et eksempel slik at andre borgere vil bli skremt fra å uttrykke sine meninger, forteller hans forsvarer Svetlana Sidorkina til AP.

Artikkelen fortsetter under bildet

Andrei Bubejev og hans kone Anastasia i 2011.

Andrei Bubejev og hans kone Anastasia i 2011.

Foto: Privat / Ap

Pågrepet av russisk spesialpoliti

For ganske nøyaktig ett år siden dro den 40 år gamle elektrikeren til jobb på en byggeplass utenfor byen. Etter at etterforskerne ikke klarte å nå gjennom til ham på telefon, ble han ettersøkt som en ekstremisme-mistenkt. Da Bubejev samme dag stoppet innom for å besøke kona og sønnen på deres hytte på landet, stormet spesialpoliti hytta og pågrep ham.

Flere måneder etter pågripelsen erkjente han straffskyld for å ha «egget til hat mot russere» og ble dømt til ett års fengsel. Han hadde delt bilder, videoer og artikler fra nasjonalistiske ukrainske grupper, inkludert grupper som kjemper mot Russland-støttede separatister øst i Ukraina.

Mindre enn to uker etter dommen ble Bubejev igjen tiltalt. Denne gangen ble han beskyldt for å ha «oppfordret til terrorisme og til handlinger som undergraver Russlands territorielle integritet». Han hadde delt bildet av tannkremtuben i tillegg til en artikkel med overskriften «Krim-halvøya er Ukraina» hvor det ble oppfordret til militær aggresjon mot Russland.

Den sjette mai ble Bubejev dømt til to år og tre måneder i fengsel.

Dømmes til årevis i fengsel

Tidligere denne måneden ble også en mann dømt til to år i fengsel i byen Astrakhan for å ha lagt ut oppfordringer til ukrainere om å «slåss mot Putins okkupasjonsstyrker».

I Desember ble en mann i Sibir dømt til fem års fengsel for å ha «egget til hat» mot innbyggerne i det østlige Ukraina i videoer han hadde lagt ut på internett.

I oktober dømte en domstol sør i Russland en politisk aktivist til to års fengsel for ulovlig protestaksjon og innlegg på sosiale medier som kritiserte Putin og oppfordret det sørlige Russland til å slutte seg til Ukraina.

Nettsamfunn eies av Putin-vennlig milliardær

Usmanov

Oligarken Alisher Usmanov er En av Russlands rikeste menn og har tette bånd til den russiske regjeringen. Han Eier Russlands mest populære nettsted VKontakte.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

Ifølge Sova-gruppen er halvparten av innleggene som har ført til hatretorikkdommer lagt ut på VKontakte. Selskapet som driver nettsamfunnet eies av den Kreml-vennlige milliardæren Alisher Usmanov. Sova-direktør Alexander Verkhovskij mener at dette gjør det lettere for russiske myndigheter å få tilgang til VKontakt-kontoer enn hos utenlandske nettsamfunn.

Bubejevs forsvarer hevdet at personverninnstillinger på VKontakte gjorde at siden hans kun var tilgjengelig til ham og tolv av hans venner. Hans forsvarer sier til AP hun ikke har noen forklaring på hvordan sikkerhetsstyrkene fant hans innlegg med mindre de fikk tilgang til kontoen fra VKontakte.

VKontakte ville ikke kommentere saken da nyhetsbyrået kontaktet dem.

Nedgang i rasistisk vold

Russland opplevde en bølge av rasistisk vold mot asiatiske gjestearbeidere i landet tidlig på 2000-tallet, men tallet på angrep sank drastisk etter at flere titalls nynazister fikk lange fengselsdommer for ekstremisme.

Menneskerettsaktivister og advokater som har jobbet med ekstremisme-saker sier at nedgangen i voldelig hatkriminalitet fikk politi og etterforskere til å straffeforfølge mennesker for ikkevoldelige fornærmelser, for å vise at man bekjempet ekstremisme, ifølge AP.

SISTE NYTT

Siste nytt