Tirole får nobelpris i økonomi

Den franske professoren Jean Tirole får årets økonomipris til Alfred Nobels minne. – En av de mest innflytelsesrike økonomene i vår tid, begrunner Kungliga Vetenskapsakademien.

Jean Tirole får nobelprisen i Økonomi

Kungliga Vetenskapsakademien kunngjorde mandag at Jean Tirole får nobelprisen i økonomi.

Foto: SVT

Jean Tirole får nobelprisen i økonomi

Tirole har jobbet med spørsmål knyttet til næringsøkonomi, bank og finans.

Foto: SVT

Tirole (61) får prisen for sin analyse av «markedsmakt og regulering» heter det i kunngjøringen fra Kungliga Vetenskapsakademien.

– Jean Tirole er en av de mest innflytelsesrike økonomene i vår tid. Først og fremst har han klargjort hvordan man skal forstå og regulere bransjer der det finnes få og mektige aktører, heter det i begrunnelsen.

Temmet mektige selskaper

Begrunnelsen fra Kunglifa Vetenskapsakademien, som kan leses i sin helhet her, har fått navnet «Vitenskapen å temme mektige selskaper».

«Mange bransjer domineres av et lite antall store selskaper, eller et enkelt monopol. Hvis disse ikke reguleres, kan slike markeder gi resultater som ikke er ønskelige ut ifra et sosialt perspektiv – prisene kan bli høyere enn det kostnadene tilsier, og uproduktive selskaper kan overleve ved å blokkere nye og mer produktive selskaper».

«Fra midten av 80-tallet har Tirole blåst nytt liv inn i forskningen på slike feil i markedet, heter det videre i begrunnelsen.

Tirole har vært en favoritt til å få nobelprisen i økonomi flere ganger tidligere. Da økonominettstedet E24 spurte norske eksperter om hvem som kom til å få prisen i forrige uke, var Tirole et navn flere av ekspertene hadde tro på.

Åtte millioner svenske kroner

Sammen med prisen, som ble etablert av Sveriges Riksbank i 1969, vil Tirole motta åtte millioner svenske kroner. Prisen, hvis fulle navn er «the Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel», er ikke en del av de opprinnelige prisene Alfred Nobel opprettet i sitt testamentene.

Vinnerne mottar også en diplom, samt en gullmedalje fra den svenske monarken under den samme seremonien som nobelprisvinnerne i fysikk, kjemi, fysiologi og medisin og litteratur.

Prisvinnerne blir valgt ut av Kungliga Vetenskapsakademien, som også velger ut nobelprisvinnerne i kjemi og fysikk.

Tirole er født i 1953, og har arbeidet med spørsmål knyttet til næringsøkonomi, bank og finans, og økonomi og psykologi. Han er direktør for «Foundation Jean-Jaques Laffont – Toulouse School of Economics», og vitenskapelig sjef for «Institut d'economie industrielle i Toulouse».

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt