NRK Meny
Normal

Timosjenko vil bli Ukrainas neste president

Ukrainas tidligere statsminister Julia Timosjenko bekrefter at hun stiller som kandidat ved presidentvalget 25. mai.

Julia Timosjenko

Julia Timosjenko vil stille til presidentvalget i Ukraina.

Foto: Konstantin Chernichkin / Reuters

Den kontroversielle tidligere statsministeren annonserte i dag at hun ønsker å styre Ukraina etter valgte i slutten av mai.

– Jeg planlegger å stille til valg som presidentkandidat, sa hun til journalister i Kiev torsdag.

Skjelte ut russere

Timosjenko ble tidligere i år løslatt fra fengsel der hun sonet en lang dom for maktmisbruk, en dom hennes tilhengere mener var politisk motivert. Nå er i hardt vær på grunn av en telefonsamtale der hun angivelig skal ha kommet med grove uttalelser om russerne i Ukraina.

– Man må gripe til våpen og utslette disse forbannede «katsapene» sammen med lederen deres, sier Timosjenkos stemme på russisk i den lekkede telefonsamtalen som ble publisert på russisk fjernsyn og lagt ut på nettstedet Youtube mandag. «Katsap» er en nedlatende betegnelse for russere på ukrainsk.

Selv mener hun at noen av formuleringene er blitt manipulert.

På Twitter sier Timosjenko at samtalen fant sted, men at delen om at de åtte millioner russerne i Ukraina burde blitt atombombet, er manipulert. Hun beklager skjellsordene.

Rett fra fengsel til Maidan

Den 22. februar kom hun rett fra fengsel til Maidan, der hun ikke ble mottatt som den helten mange trodde. Da var det tilløp til buing på den tidligere statsministeren som tjente store penger på gassavtaler tidligere på 2000-tallet.

Avtaler som ga henne tilnavnet «gassprinsessen».

Den 52 år gamle kvinnen har to ganger tidligere vært statsminister i Ukraina og stilte til presidentvalget i 2010, da hun tapte hårfint mot Viktor Janukovitsj.

En mann som hennes meningsfrender fikk henne arrestert og dømt til syv år fengsel i 2011 for maktmisbruk og korrupsjon. Knyttet til gassavtaler som ble inngått med Russland i 2009.

Julia Timosjenko holder tale på Maidan-plassen

I rullestol talte Timosjenko til 100.000 på Maidan i februar. Bare noen timer etter et hun hadde blitt løslatt fra fengsel.

Foto: BAZ RATNER / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt