NRK Meny
Normal

Timosjenko til behandling i Ukraina

Ukrainas tidligere statsminister Julia Timosjenko har gått med på å få behandling ved et ukrainsk sykehus. Samtidig øker presset mot regjeringen i forkant av fotball-EM.

Video Timosjenko takker ja til behandling

VIDEO:Timosjenkos datter forsøker å komme inn i huset for å besøke sin syke politikermor.

Timosjenkos opphold ved et ukrainsk sykehus vil være under oppsyn av en lege fra Tyskland. Det sier den tyske legen Karl Max Einhaeupl etter et besøk hos den fengslede politikeren torsdag ettermiddag.

Julia Timosjenko soner en dom på sju år for å ha gått ut over sine maktfullmakter. Timosjenko selv og hennes tilhengere sier dommen er politisk hevn fra landets sittende president Viktor Janukovitsj.

Fra sin celle på kvinnesykehuset i industribyen Kharkiv fortsetter dermed den fargerike Julia Timosjenko å dominere ukrainsk politikk.

Sultestreiker

Karl Max Einhaeupl

Den tyske legen Karl Max Einhaeupl besøkte den fengslede politikeren torsdag ettermiddag.

Foto: Nyhetspiller

Siden 20. april har Timosjenko sultestreiket i fengselet, i protest mot det hun kaller dårlig behandling og et stadig mer autoritært regime i Ukraina.

Hun sier at hun ikke stoler på ukrainske leger og viser til det som skjedde med landets forrige president Viktor Jusjtsjenko foran presidentvalget i 2004.

Jusjtsjenko ble forgiftet under en middag hos sikkerhetstjenesten, og har siden måtte leve med tydelige arr i ansiktet. Jusjtsjenkos tilhengere mener at han aldri helt kom over forgiftningene og at dette kom til å svekke ham under presidentperioden fram til 2010.

Maktkamp i regjeringen

Julia Timosjenko var sammen med Jusjtsjenko leder for den såkalte Orange revolusjon i 2004, et opprør mot valgfusk for å få Viktor Janukovitsj valgt til president.

Men etter at Timosjenko og Jusjtsjenko brukte mye av sin tid ved makten som henholdsvis statsminister og president til å krangle seg imellom, kom Janukovitsj tilbake som president, etter en knepen seier over nettopp Timosjenko i valget 14. februar 2010.

Det tok ikke lang tid før Julia Timosjenko fikk merke at hennes erkerival Janukovitsj var tilbake ved makten.

Viktor Jusjtsjenko og hans gamle allierte Julia Timosjenko har dannet ny samarbeidsregjering.

Viktor Jusjtsjenko og hans gamle allierte Julia Timosjenko

Foto: POOL / REUTERS

En omdiskutert gassavtale med Russland fra 2009 ble brukt mot henne som et bevis på at hun hadde gått utover sine fullmakter som statsminister. 11. oktober 2011 ble hun dømt til sju år i fengsel for maktmisbruk.

Viktor Janukovitsj håpet nok at han dermed var kvitt sin hovedmotstander for en god stund, men slik har det ikke gått.

Med sin sans for dramatiske virkemidler har Julia Timosjenko fra fengselscellen de siste månedene igjen klart å prege ukrainsk politikk og truer nå også det som skulle være Ukrainas store fest, fotball-EM 2012.

Stoler ikke på ukrainske leger

Julia Timosjenko har lenge hatt store ryggproblemer, og hun mener at hun ikke får forsvarlig behandling i fengselet i Kharkiv.

Ukrainske myndigheter har tilbudt henne legebehandling ved ukrainske sykehus, men selv har Timosjenko sagt blankt nei til dette og sier at hun ikke stoler på ukrainske leger.

To ganger har hun fått gjennomslag for kravet om å bli undersøkt av tyske leger, og det har også vært snakk om at hun ønsker å få til en avtale som gjør det mulig for henne å bli behandlet i Tyskland.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

ADDITION-UKRAINE-POLITICS-TRIAL-RIGHTS-HEALTH

Her viser Timosjenko frem blåmerker hun skal ha blitt påført i fengselet.

Foto: - / Afp

Sier hun ble mishandlet

Men kvelden fredag 20. april startet dramatikken for alvor. Det finnes selvfølgelig to versjoner og det som skjedde blir kun ord mot ord.

Ifølge påtalemyndigheten hadde Julia Timosjenko sagt ja til å bli undersøkt på et sykehus i Kharkiv, men da hun kom dit nektet hun likevel dette. Det sier riksadvokaten i Ukraina, Viktor Psjonko.

Ifølge Timosjenko brukte flere av vaktene makt mot henne, og bildene av blåmerkene på hendene hennes fikk verden rundt.

Men riksadvokat Viktor Psjonka sa på en pressekonferanse i den ukrainske hovedstaden Kiev torsdag ettermiddag at det ikke er grunnlag for å reise sak mot fengselsmyndighetene for mishandling av Timosjenko.

Riksadvokaten i Ukraina, Viktor Psjonko

Riksadvokaten i Ukraina, Viktor Psjonko ser ingen grunn til å reise sak mot fengselsmyndighetene i Ukraina.

Foto: Nyhetspiller

Ifølge Psjonka er det også helt uaktuelt å sende Timosjenko til utlandet for behandling.

– Ukrainsk lov gir ingen åpning for at Timosjenko kan reise til utlandet, sier Psjonka, som likevel åpner for at tyske leger kan være med på behandlingen av den tidligere statsministeren ved et sykehus i Kharkiv.

Og ifølge nyhetsbyrået Interfax skal Julia Timosjenko ha gått med på å la seg legge inn ved Ukrzaliznytsi-sykehuset 8. mai, og få behandling av ukrainske leger, under overoppsyn av tyske leger.

– Dette er en måte vi kan løse denne saken på, sier visehelseminister i Ukraina Raisa Moisejenko.

Men mange tror ikke saken er over med dette.

Internasjonal boikott

Både EU og Russland har reagert og bedt ukrainske myndigheter vise varsomhet i behandlingen av Timosjenko.

En rekke internasjonale ledere, blant dem EU-president Jose Manuel Barroso har sagt at de i første omgang vil boikotte et planlagt toppmøte på i ukrainske Jalta den 11. til 12. mai.

Samtidig antydes det om omfattende boikott fra internasjonale ledere i forbindelse med fotball-EM, som etter planen skal avgjøres i Kiev 1. juli.

Truslene om boikott, blant annet fra EUs største land Tyskland, har så langt ikke fått president Viktor Janukovitsj til å vike en tomme.

Torsdag offentlige gjorde den Janukovitsjvennlige avisen Sevodnja en artikkel der man beskyldte tyske politikere for ikke å ha lært noe som helst siden 2. verdenskrig.

«Tyskland ønsker igjen å diktere over skjebnen til Europa» stod det på lederplass i avisen, som er eid av Ukrainas rikeste mann Rinat Akhmetov. Dette forteller litt om temperaturen som akkurat nå er rundt Julia Timosjenko.

Bare én ting er sikkert. Den 52 år gamle kvinnen med den karakteristiske blonde fletten har ikke sagt sitt siste ord i ukrainsk politikk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt