NRK Meny
Normal

Tim løp London Marathon - i verdensrommet

Den britiske astronauten Tim Peake (44) er den første i verden som løper London Marathon – på tredemølle i verdensrommet. Det klarte han på tre timer og 35 minutter.

Space London Marathon

VEKTLØST MARATONLØP: – Det er som å løpe med en stor ryggsekk. Den trekker deg i ulike retninger, men jeg er blitt vant til det, sier astronauten Tim Peake om bord i den internasjonale romstasjonen (ISS).

Foto: esa / Ap

Da det berømte maratonløpet startet søndag formiddag i Londons gater, sto Tim Peake klar i treningstøy om bord i den internasjonale romstasjonen (ISS).

– Jeg gleder meg virkelig. Dette er en fantastisk utfordring, sa Peake til BBC før startskuddet gikk.

Én gang tidligere har han deltatt i London Marathon, i 1999. Men da hadde han beina godt plantet på jorden.

Laster Twitter-innhold

Nå befinner Tim Peake, hvis egentlige navn er Timothy Nigel Peake, seg i verdensrommet i romstasjonen Expedition 46/47. Peake har bakgrunn som testpilot og er tidligere offiser i det britiske flyvåpenet.

US-SPACE-SPACEX-AEROSPACE-RESEARCH

HØY FART: Romstasjonen kretser rundt Jorden med en hastighet på 28.800 kilometer i timen.

Foto: HANDOUT / Afp

250 kilometer over Jorden

Før startskuddet gikk ble det sendt et forhåndsinnspilt innslag på storskjerm i London hvor Peake ønsket sine konkurrenter lykke til.

Mens de øvrige 38.000 løperne hadde asfalt under fotsålen, løp Tim Peake 42,2 kilometer på tre timer, 35 minutter 21 sekunder i romstasjonen som går i bane 250 kilometer over jordens overflate.

På forhånd håpet han å klare det på rundt fire timer, skriver CNN.

Romstasjonen kretser rundt Jorden med en hastighet på 28.800 kilometer i timen. På den måten har astronauten tilbakelagt 100.000 kilometer under løpeturen, har BBC regnet ut.

Ettersom tredemøllen ikke står ved vinduet, kan jeg ikke se Jorden mens jeg løper

Tim Peake (44), astronaut
Laster Twitter-innhold

Virtuelle briller

For å gjøre løpet så nært opp til virkeligheten som mulig, løp astronauten med virtuelle briller som simulerer maratonløpet.

På den måten kunne han få en slags opplevelse av å løpe den samme ruten som tusenvis av andre maratonløpere i Londons gater.

Peake har vært utstasjonert på romstasjonen i fire måneder. I denne perioden har han trent bevisst med tanke på deltagelse i det populære maratonløpet. Men han brøt en barriere da de 42,2 kilometerne var tilbakelagt i romstasjonen.

En dommer fra Guinness rekordbok var på plass i ESAs base i Köln for å følge det utradisjonelle rekordforsøket.

– Ser ikke Jorden mens jeg løper

Ettersom astronauter blir vektløse måtte Tim Peake være fastspent med seler til tredemøllen under løpet.

– Det er som å løpe med en stor ryggsekk. Den trekker deg i ulike retninger, men jeg er blitt vant til det. Ettersom tredemøllen ikke står ved vinduet, kan jeg ikke se Jorden mens jeg løper, forteller han til ABC News.

Da han «passerte mål» var han i kontakt med sitt medisinske støtteapparat i ESA.

– Denne morgenen har vært fantastisk, jublet Tim Peake, ifølge The Guardian.

Laster Twitter-innhold

London Marathon ble arrangert første gang i 1981. Løpet regnes som et av verdens fem største maratonløp.

Det er ikke første gang en astronaut gjennomfører en maraton i verdensrommet. Allerede i 2007 løp astronauten Sunita Williams Boston Marathon på tiden fire timer og 24 minutter.

NASA-SPACESTATION/ A NASA image showing the International Space Station as it flew over Madagascar showing three of the five spacecraft docked to the station

Dette bildet, som NASA har publisert, viser utsikten over Madagaskar fra den internasjonale romstasjonen (ISS) 6. april i år.

Foto: NASA / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt