NRK Meny
Normal

Må svare for massevoldtekt og drap

Tidligere visepresident Jean-Pierre Bemba i Kongo stilles i dag for retten i den internasjonale straffedomstolen i Haag, anklaget for massevoldtekt og drap.

Video Jean-Pierre Bemba Gombo (bakerst)

Den tidligere opprørslederen og visepresidenten Jean-Pierre Bemba måtte i dag møte i Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Formelt lyder tiltalen på fem punkter av krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med krigen i Den sentral-afrikanske republikk i 2002-3003.

Bemba er i domstolens historie en av de med høyest rang som må møte på tiltalebenken.

Domstolens aktorat mener en dom mot Bemba vil statuere et eksempel om at kommandanter er ansvarlig for gjerninger begått av sine soldater uansett.

Jean-Pierre Bemba ledet den kongolesiske militsen Liberation of the Congo (MLC), da han sendte sine tropper over grensen til Den sentral-afrikanske republikk. Målet var å hjelpe den sittende sentral-afrikanske presidenten Ange-Felix Patasse med å beholde makten under et kuppforsøk.

Soldatene hans skal ha begått grove overgrep mot sivilbefolkningen. Blant annet er det rapportert om at de voldtok rundt 400 kvinner - og menn.

Bemba mener at straks militssoldatene krysset grensen, så kom de under kommandoen til den sentral-afrikanske hær, at de kjempet i sentral-afrikanske uniformer og at handlingene derfor er ansvaret til de sentral-afrikanske myndigheter.

Det hevder aktoratet ikke holder - og Bemba uansett som militsleder var den ansvarlige.

Nesten valgvinner

Jean-Pierre Bemba er ingen hvem som helst i Kongo.

Bemba er sønn av en rik forretningsmann som var i kretsen til Kongos mangeårige dikator Mobutu Sese Seko. Han hadde en svært priviligert oppvekst, delvis i Kongo, delvis i Belgia, hvor han fikk sin utdannelse.

Den unge Bemba tjente opp en formue på flyfrakt og teleindustri. Han var også i noen år personlig assistent til Mobutu Sese Seko. Begge familiene kommer fra byen Gbadolite nord i Kongo.

I 1998, etter at Mobutu Sese Seko var styrtet året før, dannet han opprørsgruppen MLC, med støtte fra Uganda.

Bemba ble Den demokratiske republikken Kongos visepresident etter en maktfordelingsavtale i 2003. Avtalen ble inngått mellom regjeringen og ulike opprørsgrupper for å gjøre slutt på konfliktene i landet.

I Joseph Kabila overtok som president etter at faren Laurent-Désiré Kabila ble myrdet i 2001. Laurent-Désiré Kabila var offiseren som lyktes å styrte Mobutu Sese Seko, Bemba-familiens nære allierte.

Laurent-Désiré Kabila satt som landets president fra kuppet i1997 og frem til sin død fire år etter. I en kort periode var Bembas far regjeringens finansminister. Jean-Pierre Bemba, som hadde et anstrengt forhold til faren, kritiserte dette.

Med sin militsgruppe lyktes han på kort tid å ta kontrollen over store områder nord i Kongo, som grenser til Den sentral-afrikanske republikk.

2006 stilte han selv til valg som sittende president Joseph Kabilas motkandidat.

Bembas tilhengere hevdet at han ble fratatt valgseieren på grunn av juks, og de utløste voldelige protestaksjoner.

I 2007 flyktet han fra hjemlandet, og i 2008 ble han arrestert i Brussel og overlevert til FNs spesialdomstol.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt