NRK Meny
Normal

Politi- og brannmenn tiltalt for trygdesvindel etter 9/11

Tidligere politi- og brannmenn i New York er blant 106 personer som er tiltalt for å ha svindlet den amerikanske stat. Flere av dem fikk pensjon etter 11. september-angrepene.

NYPD

Tidligere politimenn er blant de tiltalte i en stor svindelsak i New York.

Foto: GARY HERSHORN / NTB Scanpix

I alt 106 personer er tiltalt for å ha svindlet til seg flere hundre millioner dollar, blant annet i forbindelse med terrorangrepene 11. september 2001.

En stor del av dem skal ha vært tidligere politi- eller brannmenn. Statsadvokaten i New York, Cyrus R. Vance, uttaler ifølge AFP at flere av de tiltalte skaffet seg uføretrygd ved å lyve om psykiske problemer.

– Mange av dem som deltok i svindelen produserte på kynisk vis påstander om psykisk sykdom som følge av 11. september. De vanærer alle som tjente byen sin på bekostning av egen helse og sikkerhet, sier Vance.

– Opplært til juks

Pensjonerte politifolk og brannmenn fremstod desorienterte da de møtte opp til psykiatriske tester. Men de fleste fulgte et nesten identisk manus, skriver New York Times.

Avisen skriver at flere angivelig skal ha blitt opplært i å feile på hukommelsestester og å late som de fikk panikkanfall. Folk som jobbet under angrepene 11. september 2001, lærte å snakke om sin frykt for fly og skyskrapere.

De fire hovedtiltalte anklages for å ha hjulpet hundrevis av søkere med å feilaktig hevde at de var uføre for å få utbetalt velferdsgoder. Svindelen skal ha pågått siden 1988.

Alle de fire har erklært seg ikke skyldige.

Fløy helikopter

Samtidig som tiltalte mottok uføretrygd og andre goder, skal flere ha levd normale liv. New York-politiet mener å ha beviser på at personer ikke var så uføre som de påstod.

Tidligere politifolk som hadde fortalt legene at de var for syke til å forlate huset sitt, publiserte bilder av seg selv mens de var på fisketur, kjørte motorsykkel, brukte vannskuter eller fløy helikopter, ifølge New York Times.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt

Laster Twitter-innhold

14 åring arrestert for å danse på gaten i Saudi-Arabia

Tenåringen ble pågrepet for «umoralsk opptreden» etter at en video der han danser i gaten i Saudi-Arabia tok av på nettet.