NRK Meny
Normal

Tilstår bortføringen av Anna (9)

En 24 år gammel mann innrømmer at det var han som bortførte ni år gamle Anna, som forsvant på vei til skolen i Gøteborg torsdag.

Anna (9) forsvunnet i Gøteborg

Anna (9) ble meldt savnet torsdag da hun ikke kom hjem fra skolen i Gøteborg.

Foto: Privat

Ifølge mannens advokat angrer han på det han har gjort, skriver Aftonbladet.

– Han har det ikke bra, og angrer. I avhør har mannen forklart hva som skjedde, men det vil jeg ikke gå i detaljer på, sier advokat Claes Östlund til avisen.

Jenta var på vei til skolen torsdag morgen, da hun forsvant. Det ble slått full alarm og satt i gang en storstilt leteaksjon.

Hun var savnet i 20 timer, og ble funnet av frivillige letemannskaper kl. 2:48 natt til fredag, 300–400 meter fra hjemmet hennes.

Jenta funnet sammen med en 24 år gammel mann, som nå er siktet for bortføring. Ifølge Aftonbladet var hun iført store herreklær utenpå sine egne, og i ryggsekken lå mobiltelefonen hennes, som var slått av.

– 24-åringen var med i letingen

Peter Rångeby, som var en av de mange som var med i leteaksjonen, forteller til den svenske avisen Expressen at han trolig møtte 24-åringen i går kveld, og at mannen da ville være med i letingen etter Anna.

Ifølge Rångeby oppførte mannen seg underlig.

– Han kom ned fra et hus som stemmer veldig godt med den aktuelle adressen, og tok kontakt med meg, for jeg gikk litt etter de andre i letegruppen da, sier Rångeby og forteller at mannen var veldig opptatt av å si at han ikke kjente den savnede jenta.

Mannen spurte deretter om de kunne slå følge i letingen.

– Jeg svarte at det kanskje var bedre om han gikk sammen med resten av letegruppen. Det gjorde han, før han etter en stund kom tilbake og spurte om det fantes folk nede ved skolen. Så gikk han hjem igjen, sier Rångeby.

Han mener bildene han har sett av den nå pågrepne 24-åringen, ligner veldig på mannen som ville være med i søket i går. Dette har han også fortalt politiet.

Ifølge Aftonbladet er en teori at 24-åringen var ute for å undersøke om det var mulig å frakte jenta bort uten å bli oppdaget.

Sover i sengen til moren

Missing people med i søket etter Anna (9)

Missing people deltok i søket etter jenta.

Foto: SVT

Mens letingen etter datteren deres pågikk, sa familien hjemme og ventet på nyheter om jenta. Faren forteller om marerittet familien opplevde de timene datteren var savnet.

– Vi fikk beskjed om å holde oss hjemme i tilfelle hun kom hjem. Det var andre som lette og vi bare satt her. Jeg hadde faktisk gitt opp. En niåring er ikke borte så lenge så lenge, på natten, sier han i et intervju med den svenske avisen Aftonbladet.

Da hun endelig var hjemme igjen, sov hun ut i sengen til moren sin og ble, i løpet av morgenen, avhørt av politiet.

– Anna er her og hviler ut, og vi er sammen igjen. Det er bra, sier han.

På grunn av etterforskningen har man villet ha så få mennesker rundt henne som mulig, for at hun skal være rolig når hun forklarer seg til politiet.

– Selv vet jeg veldig lite om hva som har skjedd. Anna har det bra, men hvordan hun har det inni seg, vet jeg ikke. Hun er et barn. Det får komme når det kommer, sier faren til avisen.

Fra samme bydel

Han vet ikke hvem 24-åringen er.

– Jeg hørte at han bodde i området, men jeg kjenner ham ikke. Jeg har hele tiden hatt en følelse av at hun befant seg i området.

24-åringen er oppvokst i samme bydel som jenta. En venn av mannen beskriver han som naiv, godtroende og barnslig, skriver Göteborgs-Posten.

Politiet undersøkte fredag en kjeller som 24-åringen har hatt tilgang til. Ifølge Aftonbladet mistenker politiet at jenta kan ha blitt holdt fanget der. Flere teknikere var på plass for å sikre spor fredag formiddag.

Vurderer å anmelde skolen

Foreldre reagerer på at skolen ikke slo alarm da jenta ikke møtte opp til undervisning. Det tok flere timer før noen fant ut av at Anna var savnet.

Til tross for at Anna aldri dukket opp til første time på Skårskolan i Gøteborg, reagerte ingen av lærerne. Flere av foreldrene har reagert sterkt på at ingen reagerte.

– Det er forferdelig. Det finnes en telefon man ringer til om barna er syke eller borte. Hvorfor sjekket de ikke den, sier en mor ved skolen.

Nå vurderer flere foreldre hvordan de skal reagere mot skolen. Hvis en elev ikke møter ved skolen må personalet informere barnets foresatte, men det er kun krav om at det skal skje samme dag, skriver SVT.

I Norge er det opp til hver skole å avgjøre hvordan hjemmet skal varsles dersom skolebarn ikke møter opp. Det er ingen lovforslag om å endre dette, opplyser Kunnskapsdepartementet til NRK.

De oppfordrer skolene og foreldrene til å ha en god dialog om hvordan dette skal løses.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt