Hopp til innhold

Tilspisset i Kosovo og Serbia

Attentatet mot en serbisk kafé i den delte byen Kosovska Mitrovica i helgen, har ført til ny høyspenning i Kosovo og Serbia.

Ni mennesker, blant dem en NATO-soldat, ble såret. Sju av dem er fortsatt på sykehus.

Vitner sier at en 16-åring kastet en bombe fra kaféinngangen. Han skal være arrestert.

Vitner har sett at han kastet bomben. Den kjente serbiske politikeren, Mitrovica Oliver Ivanovic, sier at gutten ikke har handlet på egen hånd.

Kaféen "Dolce Vita" i Kosovska Mitrovica
Foto: AP / Scanpix/AP

Det dreier seg om en organisert provokasjon. Mange kunne vært drept hvis bomben hadde eksplodert lenger inne i kaféen.

Den albanske Kosovo-regjeringen i Pristina sendte straks ut en beklagelse og sa at alt må gjøres for å fange gjerningsmennene.

De er å finne blant ekstremistene som vil skade forhandlingene om Kosovos fremtid,sies det.

Fordømmelse

Den serbiske president Boris Tadic fordømmer ugjerningen, mens regjeringen kom med en usedvanlig skarp kommentar, som direkte angriper Martti Ahtisaari, lederen av FN-forhandlingene om Kosovos fremtid.

Det sies at tragedien i Kosovska Mitrovica er en følge av at Ahtisaari nylig har sagt at det serbiske folk må ta ansvaret for Milosevic-regimets ugjerninger i Kosovo. Uttalelsen provoserte serberne før bomben ble kastet i Kosovska Mitrovica.

Protest til FN

Mandagsavisene i Beograd skriver at forhandlingene om Kosovos fremtid er i fare. En ekspert for det serbiske forhandlingsteamet sier at en likevel ikke vil be om Ahtisaari blir skiftet ut.

Derimot sendes det protester til FNs generalsekretær Kofi Annan og til stormaktenes kontaktgruppe for det tidligere Jugoslavia.

Det er kontaktgruppen og FNs sikkerhetsråd som kanskje allerede i år skal komme med et forslag til løsning av Kosovo-problemet. Svært mange mener at løsningen blir en begrenset selvstendighet for Kosovo under internasjonal kontroll.

Albanerne ønsker ikke kontakt

Albanerne har gått med på lokalt serbisk selvstyre i kommuner der de er i flertall, men det er uenighet om hvor mange kommuner det dreier seg om.

Albanerne ønsker heller ikke direkte kontakt mellom de serbiskdominerte komm unene og Beograd. Minst av alt ønsker de en formell eller reell deling av provinsen.

Ahtisaari sier at serberne må delta i styringsorganene i Kosovo, men kritiserer også albanerne for at de ikke gir kosovoserberne tilstrekkelige garantier.

Lite diplomatisk

Ahtisaaris uttalelser om det serbiske folks ansvar for Milosevic-styrets ugjerninger i provinsen er mildest talt lite diplomatisk. Kollektiv skyld er et farlig begrep. Det er forstålig at reaksjonene i Serbia er sterke.

Den anti-nasjonalistiske populæravisen Blic skriver i en leder mandag at den tidligere finske presidenten fornærmer de mange som kjempet mot Milosevic i nittiårene. Nå blir det enda vanskeligere å få noen fremgang i forhandlingene, mener Blic.

Eksplosiv situasjon

Attentatet i kafeen ”Dolce Vita”, i den eneste fortsatt delte by i Europa, kunne blitt en katastrofe . Broen over Ibarelva som forbinder de to deler av Kosovska Mitrovica er nå stengt. Følelsene er sterke på begge sider.Alle vet at sekstenåringen ikke har laget en bombe på egen hånd.

Broen over Ibar i Kosovska Mitrovica
Foto: ERMAL META / Scanpix/AFP

Det offisielle Pristina er klar over at bombekastingen skader albanernes sak. At mange serbere oppfatter seg som ofre i en ny kald krig mot Beograd er også farlig.

Bomben i ”Dolce Vita” viser hvor, bokstavelig talt, eksplosiv situasjonen fortsatt er i Kosovo.