NRK Meny
Normal

Tillater hjelpeorganisasjoner igjen

Regjeringen i Zimbabwe vil igjen la noen internasjonale hjelpeorganisasjoner operere i landet.

Politi patruljerer gatene i Harare i Zimbabwe
Foto: AP

Det gjelder organisasjoner som driver med matutdeling og som hjelper aids-syke.

Tidligere i måneden forbød myndighetene alle internasjonale hjelpeorganisasjoner og beskyldte dem for å støtte opposisjonen.

Vanskelig å gjennomføre

Da forbudet ble innført, sa seniorforsker Elling Tjønneland ved Christian Michelsens Institutt at det ville bli vanskelig å gjennomføre, ettersom det det også ville ramme president Robert Mugabes egne områder.

Forbudet kom på et tidspunkt da den humanitære situasjonen i Zimbabwe beskrives som svært alvorlig. En tredel av landets befolkning trenger nødhjelp, ifølge FN.

Nytt presidentvalg

Andre runde i det omstridte presidentvalget foregår 27. juni. Da skal det avgjøres om sittende president Robert Mugabe får fortsette, eller om opposisjonskandidaten Morgan Tswangirai skal overta.

Ifølge valgkommisjonen fikk ingen av de to over halvparten av stemmene i første valgomgang, men det avviser opposisjonen. Den hevder at Tswangirai vant klart med over 50 prosent av stemmene.

Mange tviler på at omvalget vil bli fritt og rettferdig. Politiet har arrestert Tswangirai en rekke ganger de siste ukene.

Mbeki møtte Mugabe

Den sørafrikanske presidenten Tabo Mbeki møtte Mugabe i Zimbabwes nest største by Bulawayo i dag.

Mbeki har ledet den regionale meklingen i den stadig mer voldelige krisen i Zimbabwe, og i dag drøftet de to gjennomføringen av den andre omgang i presidentvalget 27. juni.

Den sørafrikanske presidenten har fått kritikk for sin diplomatiske tilnærming til Mugabe, og leder av Sør-Afrikas regjeringsparti ANC, Jacob Zuma, sa i forkant av møtet at han ikke tror på et fritt og rettferdig valg i Zimbabwe.

I kveld satte FNs generalsekretær Ban Ki-moon spørsmålstegn ved hele legitimiteten til presidentvalget i Zimbabwe, og valget i Zimbabwe blir også tema for et uformelt møte i FNs sikkerhetsråd i morgen.

Møtet skal ledes av USAs utenriksminister Condoleezza Rice.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt