NRK Meny
Normal

Tilbyr skottene uavhengighetsvalg

Storbritannias statsminister David Cameron vil tilby Skottland en folkeavstemning om uavhengighet i løpet av 2013.

David Cameron og Alex Salmond

David Cameron (til venstre) skal tilby Skottlands førsteminister Alex Salmond å holde folkeavstemning om skotsk uavhengighet.

Foto: ANDREW MILLIGAN / Afp

Han vil dermed syne SNP-leder Alex Salmonds krav om å arrangere en avstemning om Skottlands plass i Storbritannia, skriver den britiske avisen the Independent.

Vil dra nytte av sportspatriotisme

Cameron vil ifølge avisen offentliggjøre beslutningen denne uken, og dermed starte en innbitt kamp med lederen i Scottish Nationalist Party (SNP).

Den britiske statsministeren vil publisere råd som konkluderer med at SNP-administrasjonen i Edinburgh bare kan holde en bindende folkeavstemning dersom det tillates av den britiske regjeringen. Cameron vil ifølge the Independent støtte en slik avstemning dersom den skjer innen sommeren 2013.

Salmond skal ønske at avstemningen blir holdt høsten 2014, for å dra nytte av patriotismen i forbindelse med Samveldelekene og Ryder Cup, som begge holdes i Skottland samme sommer.

Vil dra nytte av OL og dronningen

En talsmann for Salmond sier at SNP-lederen ikke er forberedt på å inngå noen avtale. Det er fra SNP uttalt at det aldri har vært spørsmål om en lovlig bindende folkeavstemning, men at den vil være politisk bindende fordi den vil fortelle om synet til det skotske folket. Og dette skal være umulig å se bort fra for enhver regjering.

I Camerons leir er det ønske om å holde en slik avstemning tidligere for å dra nytte av dronningens 60-årsjubileum som monark og London-OL denne sommeren.

Camerons plan skal være å la skotske velgere ha et enkelt valg mellom ja eller nei til uavhengighet, mens Salmond ønsker et tredje alternativ, som skal være gi Skottland større økonomisk uavhengighet men ikke løsrivelse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt