Tilbyr Knutby-pastoren jobb i Den svenske kirken

Den livstidsdømte Helge Iversen, tidligere Helge Fossmo, kommer til å bli tilbudt en praksisplass innen Den svenske kirken dersom han blir sluppet fri.

ARKIV Helge Fossmo

Helge Iversen ble i 2004 dømt til livsvarig fengsel.

Foto: Passregisteret / SCANPIX

Iversen, som har norske foreldre, ble i 2004 dømt til livsvarig fengsel for sin medvirkning til drap sin kone på Alexandra Fossmo året før.

Drapet ble begått av parets tidligere barnepike Sara Svensson, som ble dømt til tvungent psykisk helsevern.

Iversen har flere ganger siden søkt om få gjort om straffen fra livsvarig til en tidsbegrenset straff.

Har lagt ved anbefalelsesbrev

Han har nå på nytt søkt om endring av straffen og ifølge Aftonbladet har han lagt ved flere anbefalelsesbrev til søknaden.

I et av brevene skriver en diakon i Den svenske kirken at det finnes en klar plan for Iversen dersom han blir sluppet fri.

– Etter utdannelsen kommer jeg til å tilby Helge arbeidstrening i kirken innen det sosiale arbeidet jeg driver. Ett år med praksis og trening for å sette seg inn i det, med sikte på ansettelse etter praksisen, skriver diakonen.

Diakonen, som er ansatt i Stockholms stift, skriver at han og Iversen har hatt mange samtaler om Knutby-pastorens fremtid.

Diakonen har også vært sammen med Iversen på permisjoner fra fengselet.

– Etter mange og lange samtaler og gåturer ønsker jeg at vi kan gjennomføre disse aktiviteten med meg som ledsager, skriver diakonen.

I et intervju med Aftonbladet forklarer diakonen hvorfor han har kommet med tilbudet om jobb.

– Vi stenger ingen dører for her er alle velkommen uansett, sier han.

Møtt med sterke reaksjoner

Ifølge Aftonbladet har nyheten om at Iversen blir tilbudt praksisplass blitt møtt med sterke reaksjoner innen Den svenske kirken.

Per Westberg i Den svenske kirkens arbeidsgiverorganisasjon mener at det er i strid med loven om vandelsattest for personer som skal arbeide med barn.

Også rettspsykiaterne advarer og skriver til Õrebro tingsrätt at Iversen har en evne til «å manipulere og lure omgivelsene».

Ikke første gang

Det er ikke første gang Iversen prøver å få omgjort straffen.

I 2014 søkte og fikk Fossmo straffen omgjort til 24 års fengsel, men dette ble senere omgjort av en høyere rettsinstans.

Det skjedde etter råd fra rettsmedisinerne, som mente at det forelå risiko for at han vil begå nye forbrytelser.

SISTE NYTT

Siste nytt

Ny tribunekollaps – to døde

To mistet livet og 132 ble skadd da en tribune kollapset i en synagoge ved Jerusalem, melder AP. Synagogen skal ha vært under oppussing.