Pentagon tilbakeviser atompåstander om Nord-Korea

Pentagon og USAs etteretningsdirektør tilbakeviser påstander fra egne rekker om at Nord-Korea har utviklet oppskytingsklare atomstridshoder. Påstandene kom fra samme byrå som hevdet Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen.

Chuck Hagel

Forsvarsdepartementet Pentagon, er ved forsvarsminister Chuck Hagel, tilbakeviser at Nord-Korea er i stand til å skyte ut raketter med atomvåpen.

Foto: Cliff Owen / Ap

Det var kongressmedlem Doug Lamborn som overrasket alle med å sitere en rapport fra DIA, det amerikanske forsvarets etterretningstjeneste om at det skal være «moderat sannsynlig at Nord-Korea i dag har kjernefysiske våpen i stand til å bli levert av ballisteiske missiler.»

Nå tilbakevises påstandene fra Sør-Korea, USAs forsvarsdepartement Pentagon og supermaktens nasjonale etterretningsdirektør.

– Det vil være unøyaktig å hevde at det nordkoreanske regimet har fullt testet, utviklet eller bevist den typen kjernefysiske evner som det refereres til i rapporten, sier Pentagon-talsmann George Little.

Påstod det samme om Saddam Hussein

USAs nasjonale etterretningssjef James Clapper hevder påstanden i rapporten strider mot det som er konsensus i det amerikanske etterretningsmiljøet. De fleste eksperter på masseødeleggelsesvåpen hevder det vil ta flere prøvesprengninger før Nord-Korea har denne kapasiteten.

James Clapper

USAs nasjonale etterretningssjef James Clapper.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Mange rynker nå på nesen over at det er DIA som har kommet med de mest dramatiske påstandene om Nord-Koreas atomvåpenkapasitet så langt.

For nettopp DIA har fått mye kjeft for å være overivrige i sine påstander om at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen før USAs invasjon av Irak i 2003.

- Har ennå ikke «miniatyrisert»

Heller ikke Sør-Korea støtter påstanden.

Nord-Korea viser frem sine Musudan-raketter

VISER FRAM: Nord-Korea viser fram Musudan-rakettene sine som ifølge dem selv og en amerikansk rapport kan være i stand til å sende atomvåpen.

Foto: Ed Jones / AFP

– Nord-Korea har gjennomført tre atomprøvesprengninger, men det hersker tvil om hvorvidt de er på et stadie der de kan redusere vekten og miniatyrisere for å plassere dem på en rakett, sier talsmann for Sør-Koreas forsvarsdepartement Kim Min-seok.

Å miniatyrisere betyr å redusere størrelsen på atomstridshoder slik at de kan sendes av gårde med raketter, men samtidig beholde den samme kapasiteten.

– Vår militære vurdering er at Nord-Korea ennå ikke har miniatyrisert, sier Kim Min-seok.

Kerry besøker Sør-Korea

USAs utenriksminister John Kerry ankom i dag Sør-Koreas hovedstad Seoul. Der vil han diskutere den spente situasjonen på den koreanske halvøya med landets regjering.

Kerry skal senere besøke både Japan og Kina. I Beijing vil Kerry forsøke å overbevise landets ledere til å legge mer press på Nord-Korea for å gi opp krigshissingen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt