Tilbakegang i tysk økonomi: – Det gylne tiåret er over

Tysk økonomi gikk tilbake i andre kvartal i år. Helt siden finanskrisen for et tiår siden har den tyske økonomien vært «motoren» som har drevet europeisk økonomi.

Angela Merkel

Forbundskansler Angela Merkel har avvist å gjøre opp statsbudsjettet med underskudd.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Onsdagens tall fra Tyskland statlige statistikkbyrå Destatis viser at landets bruttonasjonalprodukt (BNP) gikk tilbake med 0,1 prosent i andre kvartal, fra april til juni.

– Dagens BNP-rapport markerer den definitive slutten på et gyllent tiår for den tyske økonomien, sier sjefsøkonom i den nederlandske banken ING, Carsten Brzeski, til CNN.

Tallene viser at den tyske økonomien vokste med 0, 4 prosent fra juni 2018 til juni 2019, den laveste årlige vekstraten på seks år.

Har vært «motoren» i Europa

Helt siden finanskrisen for et tiår siden har den tyske økonomien vært «motoren» som har drevet europeisk økonomi.

Onsdagens tall viser, ifølge Financial Times, at Tyskland nå har blitt en av sinkene blant europeiske økonomier.

Destatis skriver at tilbakegangen skyldes mindre handel med utlandet og et fall i investeringer i bygningsindustrien.

Kan bli resesjon

Tilbakegang i økonomien blir først regnet som en resesjon om det er tilbakegang i to kvartal på rad.

Ifølge Andrew Kenningham ved Capital Economics, er tallene som så langt er kommet for tredje kvartal «illevarslende», skriver BBC.

– Tall fra industriproduksjonen så langt har vært dystre, sier Kenningham.

Faren for en kaotisk brexit og ytterligere opptrapping av handelskrigen mellom Kina og USA bidrar også til å gjøre fremtidsutsiktene mørke.

Joachim Lang

BDI-sjefen Joachim Lang vil at det offentlige skal gjøre med for å stimulere økonomien.

Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Vil ikke ha underskudd

Både Det internasjonale pengefondet IMF og EU-ledere har i flere år presset Tyskland til å bruke mer penger over statsbudsjettet, skriver AFP:

Tanken er at hvis Europas klart største økonomi, Tyskland, bruker mer penger, vil det stimulere økonomien i andre europeiske land.

Så langt har Tyskland nektet å gjøre dette, og vist til en regel som ble skrevet i grunnloven under finanskrisen i 2009. Regelen setter klare begrensninger på hvor mye Tyskland kan låne.

Press på Merkel

Dagens tall øker presset på forbundskansler Angela Merkel om å innføre tiltak for å styrke økonomien.

Nå krever den innflytelsesrike tyske industriforeningen BDI at landet endrer økonomisk politikk.

– Tyskland må skifte gir i pengepolitikken og innføre sterke tiltak for å få opp offentlige og private investeringer, sier BDI-sjefen Joachim Lang.

Tirsdag avviste imidlertid forbundskansler Angela Merkel å endre den økonomiske politikken. Etter at nedgangen ble kjent onsdag, sa en regjeringstalskvinne at politikken lå fast.

Dermed ligger det, enn så lenge, ikke an til at Tyskland og Europa får drahjelp fra det offentlige til å kjempe mot tilbakegangen.

SISTE NYTT

Siste nytt