Hopp til innhold

Tilbake til den kalde krigen

USA anklager Russland for å legge seg opp i den amerikanske valgkampen gjennom styrte hackerangrep. Russerne avfeier anklagene og omtaler dem som «tullprat».

Putin og Obama under G20 møte

KALD FRONT: – Vi ser en kaldere og kaldere front mellom USA og Russland, sier Muller.

Foto: ALEXEI DRUZHININ / Afp

På fredag anklaget amerikansk etterretningstjeneste Russland formelt for å stå bak datainnbruddene som er oppdaget, blant annet hos Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC).

Fagdirektør for sikkerhetskultur hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) Roar Thon skriver i en kronikk på NRK.no at hackere som bruker evnene til å påvirke demokratiske valgprosesser, er i ferd med å bli en ny maktfaktor som bør tas på alvor.

Et veiskille

Roar Thon, nasjonal sikkerhetsmyndighet

VEISKILLE: Roar Thon beskriver hackingen og offentliggjøringen av DNC som et veiskille.

Foto: pressefoto

Thon beskriver at man har nådd et veiskille ved hackingen av DNC, og mye tider på at også Det republikanske partiet (RNC) også har blitt hacket. .

– Datainnbrudd og hackeraktivitet har pågått lenge. Etterretning har jo ved seg at man ønsker å holde det skjult, det vi ser nå er at informasjonen brukes mer åpent, forklarer Thon til NRK.

Han sier at tidligere har informasjon man har skaffet seg gjennom hacking blitt brukt mer skjult. Etter hackingen av DNC derimot har informasjonen blitt spredd gjennom Wikileaks og DC Leaks.

Kaldere front

Juniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) Lilly Muller sier det er vanskelig å si hvor alvorlig anklagene er og hvilke konsekvenser de kommer til å få.

Lilly Muller. Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

KREVER KOMPETANSE: Hackingen og anskaffelsen av informasjonen fra DNC tyder på at det er en nasjonalstat som står bak, sier Lilly Muller fra NUPI.

Foto: Christopher Olssøn

– Vi ser likevel at det er en tydeligere kaldere og kaldere front mellom Russland og USA når det kommer til ordbruken, sier Muller til NRK.

– Det vi ser nå med hacking som skjer under en valgkamp er noe vi aldri har sett før, forteller hun.

De to russiske hackergruppene Cozy Bear og Fanzy Bear har blitt utpekt som gruppene som står bak hackingen av DNC av en rekke sikkerhetseksperter. Thon forteller at det er utfordrende å konkludere med hvem som står bak cyberangrep.

– Det er mulig at et enkeltindivid kan stå bak angrepene. Men hvis man følger skalaen så er det store tunge aktører som er nasjonalstater som driver med dette i en betydelig stor form, sier Thon.

NSA bygningen med skilt

ETTERRETNING: Amerikansk etterretning mener det kun er de øverste russiske lederne som kunne gitt klarsignal til hackingen.

Foto: Patrick Semansky / Ap

Sett lignende angrep tidligere

Mengden informasjon som har blitt samlet, og som Wikileaks og DC Leaks har sagt vil bli sluppet, tyder på at en nasjonalstat står bak, mener Muller.

– Hele epostsystemet til DNC er hacket, mest sannsynlig også RNC. Derfor sier amerikansk etterretning at det er veldig sannsynlig at de som står bak angrepet er folk med militær kapasitet og trening, og noen av de beste i verden, sier Muller.

– Hvilke andre nasjoner har kapasiteten til å utføre slike angrep?

– Man sier at det er Kina og Israel som har kapasiteten, kanskje Storbritannia. Israel og Storbritannia er veldig lite sannsynlig siden de er allierte. Kina opererer ikke på denne måten, forteller hun.

Ifølge amerikansk etterretning ligner dataangrepene på de to partiene tidligere angrep gjennomført av Russland når det kommer til metode, motivasjon og utføring.

SISTE NYTT

Siste nytt