Tikhanovskaja: – Lukasjenko vinner ikke, selv om få deltar i streiken

Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja sier til NRK at streiken hun har oppfordret til ikke er mislykket, selv om mange hviterussere ikke deltar. Hun hadde i dag samtaler med utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

FORTSETTER KAMPEN: Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja sier at kampen mot president Aleksandr Lukasjenko fortsatt skal kjempes på fredelig vis, men at folket kommer til å vinne.

– Aleksandr Lukasjenko er som en person som gjemmer seg for folket, han er ikke en vinner. Det hviterussiske folket er vinneren i denne kampen. Det sier Svetlana Tikhanovskaja til NRK i forbindelse med et videomøte hun hadde med utenriksminister Ine Eriksen Søreide onsdag.

Tikhanovskaja understreker at opposisjonen fortsetter å kjempe. Folket er allerede vinnerne fordi de har overkommet frykten, mens Lukasjenko ikke har det, mener hun.

Tikhanovskaja

TAKKNEMLIG: Opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja er svært glad for støtten hun får fra Norge og andre vestlige land i kampen mot Lukasjenko-regimet.

Foto: NRK

– Alt han har er volden, men vi ønsker ikke å svare med vold. Vi er fredelige mennesker. Vi ønsker å løse dette problemet på fredelig vis og i henhold til folkeretten, sier Tikhanovskaja.

Les mer: Hviterussland: Opposisjonen vil ha storstreik, men oppslutningen er uklar

– Ikke mislykket streik

Opposisjonslederen stilte nylig et ultimatum til Lukasjenko. Hvis han ikke gikk av innen midnatt sist søndag, ville opposisjonen sette i gang en storstreik i Hviterussland.

uZastRXGaeM

STØTTE: Studenter i Minsk boikotter undervisningen i sympati med streiken som opposisjonen oppfordrer til.

Foto: STRINGER / AFP

Ved noen av de statseide fabrikkene i landet har en del arbeidere lagt ned arbeidet. Men ifølge myndighetene går produksjonen stort sett som normalt.

Målet med streiken er å lamme den hviterussiske økonomien, og øke presset mot Lukasjenko. Men det ser hittil ikke ut som om opposisjonen er i nærheten av dette.

– Oppslutningen om streiken er ikke så stor som vi skulle ønsket, men den er ikke mislykket, hevder Tikhanovskaja overfor NRK. Hun viser til at hviterusserne som støtter den blir utsatt for svært mye vold fra politiets side.

6EI7opNyEYk

MENNESKEHAV: Nærmere 200 000 mennesker deltok i demonstrasjonen mot Lukasjenko sist søndag i den hviterussiske hovedstaden.

Foto: BelaPAN / Reuters

Sist søndag deltok nærmere 200 000 mennesker i den ukentlige demonstrasjonen som opposisjonen organiserer. Det viser at Lukasjenkos motstandere fortsatt har bred støtte. Men mange hviterussere er redde for å miste jobbene sine dersom de deltar i streiken.

Les også: Krangel i FNs menneskerettsråd: – Situasjonen i Hviterussland er katastrofal

Vil utestenge studenter

Tusenvis av studenter ved universitetene i Minsk har de siste dagene boikottet undervisningen for å vise at de støtter opposisjonens streik.

TeREpYVEEVc

STRAMMER TIL: President Aleksandr Lukasjenko sa i går at studenter som deltar i opposisjonens protestaksjoner bør utvises fra universitetene.

Foto: Nikolai Petrov / AP

I et møte som ble sendt på nasjonal tv i går, truet Lukasjenko med å studenter som demonstrerer.

– De studentene som bryter loven, bør utvises. De kan bli sendt til hæren, eller bare bli satt på gata, sa Lukasjenko. Han hevdet at Hviterussland er utsatt for en «terrorist-krig» på flere fronter, og at dette må stanses.

4WP6Ie-qCBE

VOLD: Politiet i Hviterussland bruker vannkanoner, sjokkgranater, tåregass og gummikuler mot demonstrantene. Mange blir mishandlet i forbindelse med arrestasjoner.

Foto: AP

Han gikk også inn for at lærere, leger og andre statsansatte som støtter opposisjonens aksjoner bør miste arbeidet.

Les mer: – Det er et spørsmål om å fjerne en diktator, sier Erna Solberg om Hviterussland

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt