Tigertempel-skandalen avslører ulovlig handel for millioner

Aktivister håper aksjonen mot det thailandske tempelet vil vekke verdens samvittighet – men smugling av tigerdeler til Kina øker.

Bedøvet tiger
Foto: CHAIWAT SUBPRASOM / Reuters

For en uke siden kostet det 600 baht, eller rundt 140 kroner, å besøke tigertempelet i Kanchanaburi-provinsen, vest for Bangkok i Thailand. Turistene strømmet til og betalte gjerne litt ekstra for å få mate tigerunger eller for å bli fotografert med et tigerhode i fanget.

Sammen med nesten 250.000 mennesker, poserte også Jay Z, Beyoncé og deres datter Blue Ivy med dyrene i fjor, skriver CNN.

Nå er templets dører lukket og dyrene fjernet. Etter et tiår hvor dyrevernere har advart om grusomheter, dyresmugling og avl, stormet 1.000 politifolk og militære templet og avdekket en svart handel i tigerdeler som forer et umettelig marked i Kina, og truer de få gjenværende ville tigrene, skriver The Guardian.

Dagens bestand av ville tigre er anslått til å være rundt 3.200, ned fra hele 100.000 i 1900.

Forskning ved Environmental Investigation Agency (EIA), Traffic og andre, tyder på at mer enn 5.000 tigre blir oppdrettet i Kina, 1.450 i Thailand, 180 i Vietnam og 400 i Laos.

Økt tigeroppdrett

Bilder fra aksjonen i Kanchanaburi viser 40 døde tigerunger på rekke og rad på bakken inne i buddhisttempelet. De fant også 137 levende tigere og et laboratorium, noe som tyder på at munkene brukte tigerdeler for å lage vin og medisiner.

Det har blitt mer avl av tigre etter økt etterspørsel og den stupbratte nedgangen av ville tigre. Dette til tross for en internasjonal avtale fra 2007 som sier at tigre ikke skal avles for handel i deler, og at tigerfarmer bør fases ut.

Det har vært forbudt å bruke tigerbein i Kina siden 1993. Men John Scanlon, generalsekretær i Cites, konvensjonen om internasjonal handel med truede arter av vill flora og fauna, sier det har vært en økning i etterspørselen fra kjøpere som vil vise hvor rike de er.

En hud fra en fullvoksen oppdrettstiger kan selges for rundt 480.800 kroner i Kina. Ifølge EIA er tigerbein verdt sin vekt omtrent som gull, og en bolle med tigerpenis-suppe – som skal øke viriliteten – selges for mer enn 2.500 kroner.

Thailandske myndigheter fant dyrene under en aksjon mot det populære Tigertempelet i Kanchanaburi-provinsen.

AKSJON: De døde tigerungene ble funnet under en aksjon i et populært tigertempel i Thailand.

– Oppdrett hjelper ikke den ville bestanden

Det bare rundt 50 ville tigere igjen i Kina, men to store tigerfarmer og mange mindre holder rundt 5000 dyr lovlig. Noen land har hevdet at avl av truede dyr kan avlaste presset på ville dyr. Men mens dette kan være sant med krokodiller, kan det faktisk øke etterspørselen etter tigerdeler, sier WWF til The Guardian.

Debbie Banks i EIA er enig.

– Tigerfarmer har ingenting med bevaring av ville tigre å gjøre. Tvert imot vil både lovlig og ulovlig handel med produkter fra disse forferdelige gårdene stimulere etterspørselen, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt