Sultestreiker for AIDS-syk venn

Den tidligere toppsjefen i oljegiganten Yukos, Mikhail Khodorkovskij, har gått til sultestreik i fengselet.

Mikhail Khodorkovsky
Foto: TEODOR KUSTOV / AP

Bakgrunnen for sultestreiken er at en AIDS-syk  medfange nektes behandling. Fangen er den tidligere visepresidenten i Yukos, Vasily Alexanian, som skal være svært syk.

Protesterer

Khodorkovskij har nå sendt et brev til russiske mundigheter der han klager over den behandlingen Alexanian får. Nyhetsbyrået Reuters melder at tilstanden hans er svært dårlig. Han mister synet og har også høy feber.

I brevet, som også er publisert på Khodorkovskijs nettside, skriver han at han går til sultestreik i protest mot forholdene.

Ifølge russiske medier vil Khodorkovskij nekte å ta til seg både vann og fast føde.

Vasily Alexanian

Vasily Alexanian ble filmet og vist via en tv-skjerm under en høring i russisk Høyesterett om situasjonen hans 16. januar i år.

Foto: STAFF / REUTERS

Ignorert henvendelser

Høyesterett i Russland har tidligere avvist å løslate Alxanian, som frykter han vil dø i fengselet fordi han nektes nødvendig behandling.

Russland har tidligere ignorert henvendelser fra Den europeiske domstol for menneskerettigheter, som har bedt om at russeren blir flyttet fra fengsel til et sykehus.

Kritiserer Vesten

Khodorkovskij kritiserer nå vestlige myndigheter for å ikke bry seg om behandlingen av Vasily Alexanian.

Den tidligere oljemagnaten Mikhail Khodorkovsky soner en fengselsdom på ni år for blant annet skatteunndragelse og bedrageri.

 

SISTE NYTT

Siste nytt