Tidligere visepresident Walter Mondale er død

Tidligere visepresident under Jimmy Carter, Walter Mondale, er død, 93 år gammel. Familien opplyser at han døde i sin hjemby Minneapolis mandag.

Walter Mondale opnar Skei-Fjærland. Den offisielle vegopninga skjedde 31. mai 1986 i Lundebotn i Jølster. Det var tidlegare visepresident i USA, Walter Mondale, som fekk æra å klippa snora.

Norgesvennen Walter Mondale åpnet den nye Fjærlandstunnelen i Lundebotn i Jølster 31. mai 1986.

Foto: Olav Handeland

Mondale var av norsk avstamning med forfedre fra Mundal i Sogn. Han var senator for Minnesota før han ble valgt til visepresident fra 1977 til Carter tapte valget mot Ronald Reagan fire år senere.

Mondale stilte selv som Demokratenes presidentkandidat mot Reagan i 1984, men gikk på et av tidenes verste valgnederlag.

Mange mener at det skyldtes at han fortalte velgerne at de måtte vente seg skatteøkninger om han vant.

Saturday, Jan. 13, 2018, file photo, former Vice President Walter Mondale, left, sits onstage with former President Jimmy Carter during a celebration of Mondale's 90th birthday at the McNamara Alumni Center on the University of Minnesota's campus, in Minneapolis.

Walter Mondale (tv) var president Jimmy Carters visepresident. Her er de avbildet under feiringen av Mondales 90-årsdag da den ble markert på University of Minnesota 13. januar 2018.

Foto: Anthony Souffle / AP

Mondale vant bare hjemstaten Minnesota og Washington DC, og fikk 13 valgdelegater mot Reagans 525.

Men han markerte seg på en annen måte ved å være den første presidentkandidat fra ett av de store partiene i USA som valgte en kvinne som sin visepresidentkandidat, Geraldine Ferraro.

Walter Mondale, right, and congresswoman Geraldine Ferraro

Walter Mondale valgte kongressrepresentanten Geraldine Ferraro som sin visepresidentkandidat før presidentvalget i 1984.

Foto: LARRY SALZMAN / Ap

Liberale prinsipper

I hele sin karriere holdt Mondale fast ved sine liberale prinsipper som han hadde fra sin mentor Hubert Humphrey.

Han var en sterk tilhenger av borgerrettigheter, og i sin politiske karriere var han opptatt av sosiale saker som utdanning, boliger, migranter og ernæring.

– Jeg tror landet trenger progressive verdier mer enn noensinne, sa han i 1989, da Reagan hadde avsluttet sin periode og George Bush senior etterfulgte ham.

Plakat som viser karikaturer av president Ronald Reagan og utfordrer Walter Mondale før en debatt i Kansas City under valgkampen i 1984.

Plakat med karikaturer av president Ronald Reagan (R) og utfordrer Walter Mondale (D) før en debatt i Kansas City under valgkampen i 1984.

Foto: CLIFF SCHIAPPA / Ap

Tolv år i Senatet

Mondale startet sin karriere som justisminister i Minnesota. Deretter ble han ble utpekt til å overta som senator etter at Humphrey trakk seg for å stille til valg som presidentkandidat i 1964.

Han ble gjenvalgt to ganger og satt i Senatet i tolv år fram til Carter valgte ham som visepresident.

Etter tiden som visepresident og presidentkandidat praktiserte han som advokat og som USAs ambassadør til Japan fra 1993 til 1996.

I 2002 ble Mondale overtalt til å tre inn i stedet for senator Paul Wellstone som mistet livet i en flyulykke to uker før han skulle gjenvelges. Men det valget tapte Mondale.

Sen. Joseph Biden, D-Del., center, is sworn in by President Walter Mondale Jan. 15, 1979 in Washington in a re-enactment ceremony as family and friends look on. Sen. Biden's parents, Joseph R. Biden and Catherine Eugenia Biden are on the left.

Joe Biden ble tatt i ed som senator av daværende visepresident Walter Mondale i 1979. Bidens foreldre Catherine og Joseph står til venstre. Bildet er fra en arrangert seremoni etter den offisielle, som familien fikk være med på.

Foto: Anonymous / Ap

– Beste visepresident

Som visepresident jobbet han nærmere presidenten enn noen annen visepresident i historien. Han var den første som fikk kontor inne i Det hvite hus, og han foretok en lang rekke reiser på oppdrag fra Carter.

I sine minneord kalte Carter ham den beste visepresidenten USA har hatt.

– I dag minnes jeg min kjære venn Walter Mondale, som jeg mener var den beste visepresidenten i landets historie. Han var en uvurderlig partner og en dyktig representant for Minnesota, USA og verden, sa Carter.

President Joe Biden sier at Mondale har vært et forbilde:

– Det er få senatorer som har vært så bredt respektert. Det var Walter Mondale som definerte visepresidentrollen som et fullt partnerskap. Det ble en modell også for meg, sier Biden.

U.S. Vice President Walter Mondale, left and Sen. Hubert Humphrey 5. juli 1977

De to norskættede demokratiske senatorene Walter Mondale (tv) og Hubert Humphrey hadde et nært samarbeid. Begge ble visepresidenter, men tapte sine kamper om toppjobben som USAs president.

Foto: Jim Mone / Ap

Mondale besøkte Norge flere ganger. Han ble i 1995 tildelt storkorset av Den Kongelige Norske Fortjenstorden. I 2008 ble han utnevnt til norsk honorær generalkonsul i Minneapolis. Det var en post han hadde til januar 2010.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kan ha lurt Hamas med psykologisk krigføring, men det avviser Israel

Natt til fredag meldte det israelske forsvaret at de var på vei inn i Gaza med bakkestyrker. Det var ikke riktig, men Hamas-lederne kan ha blitt lurt inn i en dødelig felle.