Hopp til innhold

Bedragerisiktet milliardær hadde husarrest – rømte gjemt i instrumentkasse

Tidligere Nissan-sjef Carlos Ghosn sier han var gissel i et urettferdig rettssystem. Han hadde forbud mot å forlate Japan, men skal ha rømt med god hjelp fra et gregoriansk musikkband.

FILE PHOTO: Former Nissan Motor Chariman Carlos Ghosn leaves the Tokyo Detention House

Etter 108 dager i fengsel ble Carlos Ghosn løslatt mot kausjon i april 2019. I Japan var han anklaget for økonomiske misligheter. Nå har han rømt til Libanon.

Foto: Issei Kato

Carlos Ghosn flyktet angivelig fra husarresten i Japan gjemt i en instrumentkasse. The Guardian skriver at flukten var som tatt ut av Hollywood, og at kona var hjernen bak det hele.

Et gregoriansk musikkband, en instrumentkasse og en gruppe tidligere offiserer fra spesialstyrken, skal ha vært dem som fikk Carlos Ghosn ut av landet.

I uttalelsen som ble sendt ut etter at han kom til Libanon, skriver Ghosn at han ble utsatt for det han kaller en «industripolitisk forfølgelse» i Japan.

– Jeg ville ikke lenger være gissel i det japanske rettssystemet. Det er et rigget system. Det forutsettes at man er skyldig, heter det i en uttalelse fra Carlos Ghosn (65).

Boligen i Beirut som eies av Carlos Ghosn.

En bolig i ett av Beiruts velstående strøk som ifølge eiendomsregisteret i byen eies av Carlos Ghosn.

Foto: ANWAR AMRO / AFP

Skled inn i instrumentkassen – dro til lokal flyplass

Flukten begynte etter at det gregorianske musikkbandet ankom hjemmet hans i Tokyo, hvor Ghosn har hatt husarrest under streng politiovervåking, ifølge libanesisk TV.

Mot slutten av spillingen, da musikerne pakket sakene sine, skal Ghosn ha gjemt seg i en av bandets større instrumentkasser, før han ble fraktet til en liten, lokal flyplass.

Et privatfly ventet der og tok ham til Istanbul, før han satte seg på et nytt privatfly til Libanon.

Ghosn kom til Beirut i Libanon med et privatfly fra Tyrkia søndag kveld, skriver den libanesiske avisa Al Joumhouria. Ghosn er gift med en libanesisk kvinne og eier en bolig i Beirut. Han har også libanesisk statsborgerskap.

Da han ble arrestert var Ghosn administrerende direktør for Nissan og styreleder for verdens største allianse mellom bilprodusenter, Renault – Nissan – Mitsubishi.

Carlos og Carole Ghosn da ekteparet besøkte filmfestivalen i Cannes i Frankrike i 2017. Nå har han søkt tilflukt i hennes hjemland, Libanon.

Carlos og Carole Ghosn da ekteparet besøkte filmfestivalen i Cannes i Frankrike i 2017. Nå har han søkt tilflukt i hennes hjemland, Libanon.

Foto: LOIC VENANCE / AFP

Feiring i Versailles

Ghosn er blant annet siktet for å ha beriket seg selv gjennom mistenkelige pengeoverføringer fra selskapet han ledet i to tiår. Han er kjent for en luksuriøs livsstil. Det var en storslått feiring av hans 60-årsdag på slottet Versailles utenfor Paris i 2014.

Ghosn ble pågrepet på flyplassen i Tokyo i november 2018. Han ble først satt i varetekt, men slapp ut mot kausjon i april i år.

Det ble imidlertid stilt som betingelse at han bare kunne oppholde seg på bestemte områder i Japan, og han fikk forbud mot å reise fra landet.

Han hevder selv at han ikke har gjort noe galt.

– Kan ikke unnskylde dette

The Japanese lawyer for former auto tycoon Carlos Ghosn, Junichiro Hironaka, speaks to the media outside his office in Tokyo on December 31, 2019

Den tidligere advokaten til Carlos Ghosn, Junichiro Hironaka.

Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP

– Vi ble overrasket. Jeg er målløs, sier en av advokatene til Ghosn, Junichiro Hironaka, til pressefolk i Tokyo. Hironaka sier det ikke kan unnskyldes at Ghosn har forlatt Japan.

Advokaten vet ikke hvordan han nå skal kontakte sin klient. Advokatkontoret har fortsatt de tre passene til Ghosn i sin varetekt. Den tidligere Nissan-sjefen har pass fra Brasil, der han ble født, og fra Libanon og Frankrike.

Frankrikes president Emmanuel Macron (tv) og styreformann i alliansen Renault-Nissan-Mitsubishi Carlos Ghosn

Frankrikes president Emmanuel Macron (tv) og styreformann i alliansen Renault-Nissan-Mitsubishi Carlos Ghosn møttes på en av Renaults bilfabrikker får uker før han ble arrestert i 2018.

Foto: LUDOVIC MARIN

Helt i Japan

Ghosn flyttet til Japan i 1999. Han fikk heltestatus da han i sin tid som direktør reddet bilprodusenten Nissan fra konkurs.

Etter hvert stod han også bak den vellykkede alliansen mellom Nissan, Mitsubishi og den franske bilprodusenten Renault.

Det er ifølge BBC antatt av Ghosn har en personlig formue på $120 millioner dollar, som tilsvarer om lag 1 milliard norske kroner. Han var lenge regnet som en av de aller mektigste lederne i den internasjonale bilindustrien.

Carlos Ghosn, CEO of Japan's Nissan Motor, introduces the new electric vehicle "Leaf" august 2009

Carlos Ghosn i 2009 da han lanserte ett av Nissans mest vellykkede produkter, den elektriske bilen Leaf.

Foto: TORU YAMANAKA / AFP

Skittent spill

I en video publisert i april 2019 sier Ghosn at han er blitt forrådt av ledelsen i Nissan. Han påstår der at de andre lederne i selskapet har drevet et skittens spill, at de er grådige og preget av en diktatorisk lederstil.

Den nåværende ledelsen i Nissan har avvist disse påstandene. De sier at de sitter på bevis for det de kaller Ghosns «åpenbart uetiske opptreden».

Påtalemyndigheten i Japan mener de har bevis for at Ghosn gjennom flere år unnlot å oppgi alle sine inntekter for beskatning. De mener også at han kanaliserte 5 millioner dollar fra Nissan til et selskap han selv kontrollerte.

Rettssaken mot Ghosn var berammet til april neste år.

SISTE NYTT

Siste nytt