Tidligere skotsk førsteminister siktet for voldtektsforsøk

I mange år var han Skottlands førsteminister. I dag ble Alex Salmond arrestert av skotsk politi og siktet for voldtektsforsøk.

BRITAIN-SCOTLAND-POLITICS-SALMOND-COURT

PÅGREPET: Den tidligere skotske førsteministeren Alex Salmond må trolig møte i retten torsdag.

Foto: ANDY BUCHANAN / AFP

Skottlands tidligere førsteminister Alex Salmond er pågrepet, siktet for voldtektsforsøk og seksuelle overgrep.

Siktelsen lyder på to tilfeller av voldtektsforsøk og ni tilfeller av seksuelle overgrep, opplyser den skotske påtalemyndigheten.

Den 64 år gamle tidligere førsteministeren fikk siktelsen forkynt da han møtte i retten torsdag ettermiddag, men nektet straffskyld.

– Jeg er ikke skyldig i noe kriminelt, sa han etter rettsmøtet.

Salmond har vært under etterforskning siden i fjor høst, da to kvinner anklaget ham for seksuelle overgrep for flere år tilbake.

Han trakk seg fra alle politiske verv da saken ble kjent.

Ruvende skikkelse

Alex Salmond har vært en ruvende skikkelse i skotsk politikk de siste tretti åra. Han var Skottlands førsteminister fra 2007 til 2014, og ledet det skotske nasjonalistpartiet SNP i over 20 år.

Nå har han vært under gransking for påstått seksuell trakassering i tida da han var Skottlands førsteminister.

Granskingen har også indirekte rammet hans etterfølger som partileder og førsteminister, Nicola Sturgeon.

Sa ikke fra om møter

Sturgeon har hatt flere møter med Alex Salmond om saken, uten å si fra til noen om det. Ifølge The Guardian har de to møttes minst fem ganger, og det tok mer enn to måneder før hun sa fra til embetsverket om møtene.

Spørsmålet er om den nåværende førsteministeren kan ha forsøkt å påvirke granskingen av hennes forgjenger og partifelle.

Salmond ba i august 2018 om en juridisk vurdering av granskingen av ham, og tidligere denne måneden vant han sin sak mot skotske myndigheter. Konklusjonen var at granskingen av trakasseringsanklagene mot ham var «mangelfull».

Alex Salmond trakk seg som leder av det skotske nasjonalistpartiet etter å ha tapt folkeavstemningen om uavhengighet for Skottland i november 2014.

Han har siden vært politisk kommentator, og blant annet hatt sitt eget talkshow på den russiske TV-kanalen Russia Today.

SISTE NYTT

Siste nytt