NRK Meny
Normal

Tidligere sektmedlem for retten i Japan

I dag starter rettssaken mot et tidligere medlem av en japansk dommedagssekt som sto bak gassangrepet mot T-banen i Tokyo i 1995.

Tidligere sektmedlem for retten i Japan

Det tidligere sektmedlemmet er tiltalt for å ha kidnappet en mann som forsøkte å hjelpe søsteren sin til å forlate sekten.

Foto: TOKYO METROPOLITAN POLICE DEPT / Afp

Tolv mennesker ble drept og flere tusen ble syke, da dommedagssekten til den selvoppnevnte guruen Shoko Asahara i 1995 sprøytet nervegassen sarin inn i T-banevogner i hovedstaden Tokyo.

Angrepet på T-banen i Tokyo skal ha vært et resultat av at den paranoide Asahara trodde at hans fiender var i ferd med å gjennomføre et gassangrep mot ham.

I et forsøk på å komme motstanderne i forkjøpet, gikk sekten løs på T-banenettet med giftgass midt i rushtrafikken.

Insisterte på å bli arrestert

Det tidligere sektmedlemmet, Makoto Hirata, som stilles for retten i dag, er ikke tiltalt for t-baneangrepet. Han er derimot tiltalt for å ha kidnappet en mann som forsøkte å hjelpe søsteren sin til å forlate sekten. Mannen døde senere i sektens lokaler ved Fuji-fjellet vest for Tokyo.

I 16 år var Hirata på rømmen, men for to år siden kontaktet han politiet for å overgi seg. Politiet ønsket først ikke å arrestere ham, fordi de ikke kunne finne ham på sin liste over etterlyste. Hirata insisterte imidlertid på å bli arrestert og politiet ga til slutt etter.

Utsetter dødsdommer for vitner

189 sektmedlemmer har blitt stilt for retten for ulike angrep og tretten er dømt til døden.

Hirata selv risikerer også dødsdom og flere av vitnene i saken har fått sine dødsdommer utsatt slik at de rekker å vitne mot ham før de selv må bøte med livet.

Rettssaken skal etter planen ta to måneder.

På det meste hadde sekten Aum Shinri Kyo rundt 10.000 medlemmer i Japan og utlandet. I dag har gruppen skiftet navn, men må fortsatt finne seg i å bli overvåket av de japanske sikkerhetstjenestene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt