Hopp til innhold

Tidligere president i Brasil dømt til 13 år i fengsel

Tidligere president i Brasil, Luiz Inacio «Lula» da Silva, er på ny dømt for korrupsjon. Hans tilhengere mener straffen er politisk motivert.

Brazil Da Silva Convicted

Tidligere president i Brasil, Luiz Inacio «Lula» da Silva, er også tidligere dømt for korrupsjon.

Foto: Andre Penner / AP

73 år gamle Lula er allerede i gang med å sone en dom på tolv års fengsel som han fikk i en annen korrupsjonssak. Den venstreorienterte politikeren styrte Brasil mellom 2003 og 2010.

FILES-BRAZIL-POLITICS-ELECTION-LULA

Lula vinket til sine tilhengere i april i fjor.

Foto: MIGUEL SCHINCARIOL / AFP

Den siste dommen falt i byen Curitiba sør i landet. Lula ble kjent skyldig i å ha tatt imot renoveringsarbeid på et landsted i bytte mot at det statlige oljeselskapet Petrobras ble tildelt kontrakter.

Tilhengere av ekspresidenten har vært sterkt kritisk til dommen. De mener den er politisk motivert, siden den hindret ham i å stille som presidentkandidat mot Jair Bolsonaro, som ble innsatt 1. januar i år.

Ikke overbevist

Den tidligere presidenten har hele tiden hevdet at landstedet som ble renovert, ikke sto i hans navn, men vennen Fernando Bittar.

Dommer Gabriela Hardt lot seg ikke overbevise av det argumentet og sier i dommen at «familien til tidligere president Lula veldig ofte var på landstedet, som om han var eieren». Hun poengterte også at Bittar hadde sagt i 2014 at hans egen familie ikke besøkte eiendommen så ofte, og at den var mer brukt av Lulas familie.

FILES-BRAZIL-POLITICS-ELECTION-LULA

Veldig mange har krevd at Lula må få gå fri, og at beskyldningene mot han er grunnløse.

Foto: NELSON ALMEIDA / AFP

Verdien av renoveringen skal ha kostet over en million brasilianske real, som tilsvarer 2,3 millioner kroner med dagens kurs.

Nesten 25 år bak murene

Med to dommer mot seg, må 73-åringen sone til sammen 24 år og 11 måneder før han får slippe ut igjen. Ifølge Brasils lover kan flere dommer måtte sones etter hverandre, så lenge straffen til sammen ikke overstiger 30 år.

I forrige uke ba Lula om tillatelse til å forlate fengslet for å delta i brorens begravelse, men tillatelsen kom først etter at gravferden var over.

– Ut av ren ondskap lar de meg ikke ta farvel med Vava. Alt jeg kan gjøre er å bli her og gråte, sa ekspresidenten den gangen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Hakans familie mistet hjemmene i Tyrkia

Venta i frykt heime i Noreg: – Systera mi kom seg ut rett før bygningen kollapsa

Dei har familie i Tyrkia og Syria, men sit i Noreg med hjarta i halsen. Nokre har fått kontakt med familien, med andre ventar framleis på ein telefon.

Hjelpearbeider Abdel Kari i Atarib utenfor Aleppo snakker følsesladd om manglende hjelp etter jordskjelvene.

«De hvite hjelmene» kjemper mot klokka: Frykter flere tusen omkomne

– Russiske angrep har gjort infrastrukturen så svak at den ikke tåler et jordskjelv, forteller hjelpeorganisasjonen «De hvite hjelmene».