Hopp til innhold

Tidligere politimann støtter demonstrantene i Ferguson

Side om side med demonstrantene i Ferguson står den tidligere politimannen Ray Lewis. Han vil protestere mot det han mener er et korrupt system.

Politimannen Ray Lewis demonstrerer mot politiet

PÅ DEMONSTRANTENES SIDE: Tidligere politibetjent Ray Lewis protesterer mot politiet i Ferguson.

Foto: Michael B. Thomas / Afp

Opptøyene og demonstrasjonene i Ferguson fortsetter. Det er satt inn soldater i gatene og 44 personer ble arrestert tirsdag.

Bygninger og biler er utbrent og politiet bruker tåregass mot demonstranter og journalister.

For mange er det uforståelig at politimannen Darren Wilson ikke blir tiltalt etter å ha skutt og drept den ubevæpnede tenåringen Michael Brown.

Støtter demonstrantene

Nasjonalgarden i Ferguson

SOLDATER I GATENE: Nasjonalgarden er satt inn mot demonstrantene i Ferguson.

Foto: Gro Holm / NRK

På demonstrantenes side står en tidligere politimann med et skilt der det står «Politi, prøv kjærlighet». Ray Lewis pensjonerte seg fra politiet i Philadelphia i 2004. Nå er han tilbake i Ferguson for andre gang, for å protestere mot politiet og det han mener er et korrupt system.

– For det første vil jeg vise innbyggerne i Ferguson at det er noen politibetjenter som støtter dem, sier Lewis i en videosnutt AJ+ har lagt ut på sin Facebook-side.

Demonstranter velter en politibil i Ferguson

SINNE: Demonstranter velter en politibil i Ferguson.

Foto: David Goldman / Ap

Lewis sier han også håper å vekke amerikanere.

– Jeg vil få ut meldingen om at systemet er korrupt, og at politiet undertrykker ikke bare den svarte befolkningen, men hvite også, sier han i videoen.

Også NBC News har snakket med den tidligere politimannen, som sier det er viktig å vise at det ikke bare er svarte som demonstrerer.

– Jeg ville vise solidaritet med folk her, som er blitt undertrykket, utnyttet og diskriminert hele livet. Jeg ville vise USA en hvit politimann, så de ser at det ikke bare er svarte som demonstrerer, sier Wilson.

Opprørspoliti marsjerer forbi en brennende bil i Ferguson
Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Sprer seg til flere byer

Over hele USA har det blitt arrangert støttedemonstrasjoner. Ifølge CNN har det vært demonstrasjoner i 170 byer. I både New York og Washington har folk demonstrert. Det samme gjelder Los Angeles, Seattle, Philadelphia og Baltimore.

Natt til tirsdag holdt president Barack Obama en ny tale, der han ba demonstranter om å holde seg på rett side av loven. Samtidig lovet han tiltak for å sørge for at alle føler loven blir håndhevet rettferdig.

Mens demonstrasjonene har fortsatt, valgte også politimannen som skjøt og drepte Michael Brown å stille til sitt første TV-intervju. Til ABC News forklarte han seg detaljert om det som skjedde 9. august i år, og fastholdt at han ikke kunne gjort noe annet i situasjonen.

– Grunnen til at jeg har ren samvittighet er at jeg vet at jeg gjorde jobben min riktig, sa Wilson i intervjuet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Minst én person mistet livet og flere ble såret i russisk angrep i hovedstaden Kyiv natt til tirsdag. Dette var det tredje angrepet på ett døgn.

Massivt angrep mot Kyiv natt til tirsdag

Minst én person mistet livet og flere ble såret i russisk angrep i hovedstaden Kyiv natt til tirsdag. Dette var det tredje angrepet på ett døgn.