Tidligere Oxfam-leder nekter for sexkjøp i Haiti

Hjelpeorganisasjonen Oxfams tidligere landsjef i Haiti nekter for å ha kjøpt sex av unge prostituerte etter jordskjelvet i 2010, slik britiske medier har anklaget ham for.

An Oxfam sign is seen on a kiosk that was used to distribute water in Corail, a camp for displaced people of the 2010 earthquake, on the outskirts of Port-au-Prince

En vannstasjon i Port-au-Prince på Haiti, som Oxfam drev etter jordskjelvet i 2010.

Foto: Andres Martinez Casares / Reuters

Rolan van Hauwermeiren, som ledet Oxfams team i Haiti, er en av tre ansatte som har gått av etter anklager om sexkjøp i etterkant av det voldsomme jordskjelvet i landet.

– Jeg har aldri vært på et bordell, en nattklubb eller en bar i det landet, sier den 68 år gamle belgieren i et fire sider langt brev publisert av det belgiske nyhetsnettstedet VTM News.

Intern gransking

Før helga meldte den britiske avisa The Times at bistandsarbeidere fra Oxfam hadde kjøpt sex av unge prostituerte etter jordskjelvet i Haiti i 2010. Ifølge avisa hadde Hauwermeiren med seg prostituerte til en villa som organisasjonen leide for ham etter jordskjelvet.

– Det har vært flere menn og kvinner som har prøvd å komme seg inn i huset mitt med forskjellige påskudd for å be om penger, arbeid, eller for å tilby seksuelle tjenester. Men jeg ga aldri etter for disse framstøtene, opplyser han.

an Hauwermeiren, som har forklart seg i forbindelse med en intern gransking i den britiske hjelpeorganisasjonen, sier han har innrømmet å ha hatt intim omgang tre ganger i huset sitt.

– Dette var med en hederlig, voksen kvinne, som ikke var et offer for jordskjelvet og heller ikke en prostituert. Og jeg ga henne ikke penger, opplyser Van Hauwermeiren, som legger til at han er dypt skamfull over hendelsen.

A woman walks carrying a suitcase on her head next to an Oxfam sign in Corail, a camp for displaced people of the 2010 earthquake, on the outskirts of Port-au-Prince

Rester av en Oxfam-plakat fra nødhjelpsaksjonen etter jordskjelvet i 2010.

Foto: Andres Martinez Casares / Reuters

Vurderer støtten

Oxfam

TRAKK SEG: Oxfams tidligere nestleder Penny Lawrence.

Foto: Charlotte Ball / AFP

Ledere i Oxfam skal ha fått høre rykter om oppførselen for flere år siden. Oxfams nestleder Penny Lawrence har gått av etter skandalen.

– Jeg skammer meg over det som skjedde da jeg var programdirektør, og tar det fulle og hele ansvaret, sa hun tidligere i uken.

Oxfam nekter imidlertid for at de har forsøkt å skjule saken.

Den britiske bistandsministeren Penny Mordaunt har hatt møter med Oxfam etter at saken ble kjent. Hun sier organisasjonen risikerer å miste statsstøtten dersom de ikke samarbeider med myndighetene.

– Oxfam har bedt om unnskyldning til meg, det britiske folket og det haitiske folket. Jeg har bedt Oxfam om å vise nødvendig moralsk lederskap, sa hun i helgen.

Minister

SKUFFET: Storbritannias bistandsminister Penny Mordaunt.

Foto: Nick Ansell / AP

SISTE NYTT

Siste nytt