NRK Meny
Normal

Tidligere Guantanamo-fange arrestert mistenkt for terrorisme

Den tidligere Guantanamo-fangen Moazzam Begg, som satt fengslet av USA i tre år uten dom, er arrestert i Storbritannia, mistenkt for terrorisme. Begg er kjent som menneskerettsaktivist og var med å starte en organisasjon for å hjelpe tidligere Guantanamo-fanger.

Moazzam Begg

ARRESTERT: Moazzam Begg ble intervjuet av NRK i januar. Nå er han arrestert av britisk politi, mistenkt for «å legge til rette for terrorvirksomhet i utlandet». Politiet går ut med navnet, men sier det ikke nødvendigvis betyr at Begg er skyldig.

Foto: Espen Aas / NRK

Til sammen fire personer ble i dag arrestert av politiet i West Midlands, mistenkt for å ha vært delaktig i terrorisme i Syria.

I tillegg til 45 år gamle Moazzam Begg, er en 36 år gammel mann, en 44 år gammel kvinne og hennes 20 år gamle sønn arrestert.

En talskvinne for politiet opplyser at politiet valgte å offentliggjøre navnet på Begg «fordi det har allmennhetens interesse», men legger til at det «ikke nødvendigvis er det samme som at Begg er skyldig».

Kjent aktivist

Begg har holdt en relativt høy offentlig profil som forfatter og menneskerettighetsaktivist, og ble så sent som i januar intervjuet av NRK i forbindelse med at det var 12 år siden den omstridte Guantanamo-leiren på Cuba fortsatt ikke er stengt.

På det tidspunktet hadde politiet fratatt Begg passet hans etter en reise til Syria.

Begg sa da til NRK at han visste at britiske myndigheter ikke så på ham som en terrorist, men at de så på det som en trussel når muslimer reiste til Syria.

Han har både skrevet og fortalt om to turer til Syria, men kun for å etterforske påstander om tortur.

Mistenkt for å tilhøre terroristleir

Politiet mistenker Begg for å tilhørt en treningsleir for terrorister, og for å legge til rette for terrorist-virksomhet i utlandet.

Begg, som er britisk statsborger, er fra Birmingham, men flyttet til Afghanistan i 2001, og videre til Pakistan i 2002 da krigen i Afghanistan startet.

Han ble arrestert i Islamabad i 2002 og tatt til Bagram-leiren i Afghanistan, før han senere ble flyttet til Guantanamo-Bay leiren på Cuba, som drives av USA.

I januar 2005 ble han løslatt sammen med tre andre britiske statsborgere og reiste tilbake til Storbritannia.

Han er aldri blitt dømt for noe lovbrudd, og har alltid hevdet at han ikke har vært involvert i noen form for terror-virksomhet. Siden løslatelsen har han vært tilknyttet den muslimske menneskerettighetsorganisasjonen Cage, med hovedkontor i London.

Del av større aksjon

Britisk politi har den siste tiden hatt et spesielt fokus mot personer bosatt i Storbritannia som har reist til og fra Syria.

Bare i januar ble det foretatt 16 arrestasjoner, mot 24 i hele fjor.

Etterforsker Shaun Edwards sier til BBC at de fire arrestasjonene var planlagt, som følge av etterforskning.

Etterforskere går nå gjennom hjemmene til de arresterte, i tillegg til kjøretøy og elektronisk utstyr.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt