Tidligere etterretningssjef i USA ber Trump konfrontere Putin

Den tidligere sjefen for USAs etterretningsorganisasjon NSA ber president Trump konfrontere russiske myndigheter ansikt til ansikt med deres angivelige krigføring på nett – og bli enige om noen kjøreregler.

Keith Alexander

Tidligere NSA-sjef Keith Alexander sier amerikanske myndigheter er nødt til å bedre landets cybersikkerhet, og beskytte privat næringsliv.

Foto: Susan Walsh / AP

– Nå er tida inne for å si til russiske myndigheter, ansikt til ansikt: Vi vet hva dere gjør, og nå må det stoppe, sa general Keith Alexander under Senatets etterretningskomite torsdag.

Han svarte på spørsmål fra senatsmedlemmer om hva USAs regjering bør gjøre for å stanse cyberangrep, trolling og planting av falske nyheter.

Alexander ledet USAs nasjonale etterretningsorganisasjon NSA fra 2005 til 2014. Etter hans mening er det ingen tvil om at russiske myndigheter var innblandet i den amerikanske valgkampen i fjor for å påvirke hvem som skulle bli president.

– Vi må rekke ut en hånd og kjøle dette ned. Sette noen standarder for hva som er greit og ikke, utfylte han.

Keith Alexander

Tidligere NSA-sjef Keith Alexander sier amerikanske myndigheter er nødt til å bedre landets cybersikkerhet, og beskytte privat næringsliv.

Foto: Susan Walsh / AP

Tror målet er å svekke ved å splitte

Ifølge den tidligere etterretningssjefen ønsker Russland å gjøre USA sårbart ved å føre inn en kile mellom demokrater og republikanere, og ødelegge forholdet til Nato og EU.

I tillegg sier Alexander at amerikanske myndigheter er nødt til å bedre landets cyberforsvar, og samarbeide bedre med privat næringsliv.

Allerede etter valget i fjor konkluderte amerikansk etterretning med at Russland hadde forsøkt å hjelpe Trump i valgkampen.

Én av metodene skal ha vært hacking av Det demokratiske partiet og spredning av informasjon som var politisk skadelig for Hillary Clinton.

Putin: – Absurde påstander

Russland-ekspert Clinton Watts fra tankesmia Foreign Policy Research Institute mener Russland har fortsatt med å prøve å påvirke amerikansk politikk også i år.

Vladimir Putin

Beskyldningene om russisk innblanding i det amerikanske valget er «absurde og uansvarlige», sa Russlands president Vladimir Putin.

Foto: Sergei Karpukhin / AP

Så sent som denne uka har Russland vært involvert i kampanjer på sosiale medier rettet mot Paul Ryan, lederen for Representantenes hus, hevdet Watts under høringa.

Håndfaste bevis for anklagene er så langt ikke lagt fram offentlig. Trump selv stiller seg tvilende til dem, og Putin avviser dem blankt.

Putin kommenterte saken under Arktis-konferansen i Arkhangelsk rett før høringa.

Beskyldningene om russisk innblanding i det amerikanske valget er «absurde og uansvarlige», hevdet Putin.

Konflikt i Kongressens etterretningskomite

Den første åpne høringa i Senatets etterretningskomite torsdag handlet mest om Russlands angivelige hacking og propaganda, enn om Trump-stabens påståtte medvirkning.

Russisk innblanding var også tema for en annen etterretningskomite, tilhørende Representantenes hus i Kongressen. Forrige uke stilte FBI-sjef James Comey og NSA-sjef Mike Rodgers til åpen høring der.

De bekreftet da at FBI etterforsker mulig samarbeid mellom Trumps valgapparat og russerne. I tillegg har USAs føderale politi innledet en formell etterforskning i saken.

Denne uka ble alle planlagte, oppfølgende høringer for Kongressens etterretningskomite avlyst etter krav fra demokrater som mener lederen av komiteen, Devin Nunes, har for tette bånd til presidenten.

SISTE NYTT

Siste nytt