Normal

Tidligere CIA-sjef dømt for lekkasjer til elskerinnen

Den tidligere generalen og CIA-direktøren David Petraeus er dømt til to års prøvetid og
100.000 dollar, eller nesten 800.000 kroner, i bot for å ha lekket hemmeligstemplet informasjon.

Petraeus og Broadwell

ELSKERINNEN: Paula Broadwell fulgte David Petraeus tett i ett år mens han var øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Afghanistan, og skulle skrive en biografi om ham. Det ble begynnelsen på slutten for Petraus. Nå har han innrømmet å ha lekket hemmeligstemplet informasjon til elskerinnen.

Foto: Ap

Den nå pensjonerte firestjerners generalen innrømmet i å ha gitt klassifisert materiale til sin elskerinne, som holdt på å skrive en biografi om ham, i retten i Charlotte i delstaten Nord-Carolina torsdag.

Dermed unngikk han en langvarig rettssak.

Avslørte agenter og hemmelige kodeord

Det amerikanske justisdepartementet har tidligere opplyst at Petraeus har innrømmet å ha gitt åtte «sorte bøker», som var logger fra da han var øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Afghanistan, til elskerinnen Paula Broadwell, skriver AFP.

Dokumentene inneholdt blant annet identiteten til hemmelige agenter, krigsstrategi, hemmelige kodeord, diplomatiske forhandlinger og referater fra møter med president Barack Obama, ifølge rettspapirene.

Petraeus innrømmet også å ha løyet for FBI og CIA, ettersom han først nektet for å ha gitt elskerinnen hemmeligstemplet informasjon.

Gikk av etter utroskap

Petraeus gikk av som CIA-sjef i november 2011 etter å ha innrømmet at han hadde hatt et utenomekteskapelig forhold.

– Etter å ha vært gift i mer enn 37 år, har jeg vist ekstremt dårlig dømmekraft. Slik atferd er uakseptabel, sa Petraeus.

Det var FBI som avslørte at Petraeus hadde hatt et forhold til Paula Broadwell. Broadwell fulgte Petraeus tett i ett år mens han var øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Afghanistan, og skrev en biografi om ham.

Petraeus sa først selv at han ikke hadde gitt noen graderte dokumenter til elskerinnen.

Undersøkelser av Broadwells PC avdekket imidlertid at hun hadde store mengder gradert materiale.

I 2012 vakte det også oppsikt da Broadwell kan ha avslørt statshemmeligheter under et universitetsforedrag.

– Nå vet jeg ikke om mange av dere har hørt om dette, men i CIA-annekset ble faktisk et par libyske militsmenn holdt fanget, og CIA tror at angrepet på konsulatet var et forsøk på å få disse frigjort, sa Broadwell om angrepet på det amerikanske konsulatet i Benghazi samme år.

CIA hadde nektet for at de holdt libyske fanger i annekset.

Fall

Fallet for Petraeus har vært stort.

Foruten å ha vært direktør for den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA, var Petraeus i sin tid en av USAs mest framtredende generaler.

Han hadde blant annet vært øverstkommanderende for amerikanske styrker både i Irak og i Afghanistan.

Petraeus ble også av noen nevnt som en mulig utfordrer til Obama før presidentvalget i USA i 2012.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt