Tidligere bortført: – Respekter deres privatliv

Elizabeth Smart og Jaycee Dugard er noen av få som kanskje kan ane hvordan de tre kvinnene som var bortført i Cleveland i ti år har det nå. De ble selv tatt til fange som barn.

Elizabeth Smart var kun 14 år da hun ble bortført og holdt i fangenskap. Hun er overlykkelig over nyheten om at tre kvinner i Cleveland har klart å unnslippe sine fangevoktere.

SE VIDEO: Elizabeth Smart var kun 14 år da hun selv ble bortført. Hun råder folk til å respektere de tre kvinnene i Cleveland sitt privatliv.

Jaycee Dugard

Jaycee Dugard (t.h) og Terry Probyn under Hope Award ved senter for savnede og utnyttede barn i Washington 7. mai.

Foto: Cliff Owen / Ap
Jaycee Dugard

Jaycee Dugard ble bortført som 11-åring, og ble funnet igjen 18 år senere.

Foto: HO / Reuters

Dugard var bare 11 år gammel da hun ble bortført fra en bussholdeplass i California i 1991.

Hun ble holdt til fange i en bakgård i 18 år. I løpet av fangenskapet fødte hun to barn som følge av voldtekt.

– Viser at man aldri skal gi opp håpet

Dagen etter den mirakuløse nyheten fra Cleveland om de tre kvinnene som hadde klart å rømme fra et tiår i fangenskap, gjestet Dugard en årlig prisutdeling kalt «Hope Awards» (Håp-prisen), i regi av et nasjonalt senter for savnede og utnyttede barn.

– For et fantastisk tidspunkt å snakke om håp, med tanke på alt som nettopp har skjedd, sa den nå voksne kvinnen i en kort kommentar til de tre kvinnene i Cleveland.

Dugard oppfordret alle til å bry seg om dem, men pekte på at kvinnene trenger tid til å komme seg på beina og tilpasse seg livet utenfor, skriver Fox News.

I en skriftlig uttalelse tidligere skrev hun også at saken viser at man aldri skal gi opp håpet.

– Hvorfor stakk du ikke bare av?

Elizabeth Smart ble som 14-åring kidnappet fra sitt eget soverom i Salt Lake City i juni 2002. Hun ble reddet ni måneder senere etter å ha blitt gjenkjent på gata da hun var ute med paret som kidnappet henne.

I et intervju med ABCs Good Morning America rådet hun de nylig frie kvinnene til å fokuserer på framtiden, og ikke dvele i fortiden.

Hun understreket også at det var viktig for at utenforstående respekterte de tre kvinnenes privatliv for at de skulle kunne leve videre etter et tiår med helvete.

– Ingen bør tvile på dem. Ingen bør stille spørsmålet: «Vel, hvorfor stakk du ikke bare av? Hvorfor prøvde du ikke?», sier Smart.

– Det viktigste er at de faktisk kom seg unna, at de er i live og i sikkerhet, understreker hun.


SISTE NYTT

Siste nytt

Nå får Magdalena Andersson sin andre sjanse

Hun må styre på et borgerlig budsjett. Likevel blir Magdalena Andersson (S) i dag – igjen – Sveriges første kvinnelige statsminister.