Tidkrevende tornado-opprydning

MOORE (NRK.NO): Det tidkrevende opprydningsarbeidet etter tornadoen i Oklahoma har kommet i gang etter at uværet endelig tok slutt. Skadene er enorme.

Jon Gelius, Oklahoma
Foto: NRK

Med bare nevene rydder de seg langsomt gjennom det som en gang var et forretningssenter her i forstaden Moore i Oklahoma.

De materielle ødeleggelsene er enorme – det er bare skallet som står igjen av det lokale kjøpesenteret, som blant annet inneholdt en kinesisk restaurant og et alkoholutsalg. Eierne sier ingen ting er igjen.

– Alt er smadret og borte. Restauranten vår ligger i ruiner, sier de kinesiske eierne til NRK.

Reddet de edle dråpene

To dører bortenfor holdt forstadens populære alkoholutsalg hus. Her kunne innbyggerne handle øl, vin og brennevin. I natt hentet ledelsen ut en liten brøkdel av vareutvalget, som hadde klart seg gjennom tornadoens herjinger uten å bli knust.

En lokal redningsmann benyttet anledningen til å ta noen av de edle dråpene nærmere i øyesyn, mens det ble foretatt nøye opptelling av hvor mange flasker med årgangsvin og brennevin som ble funnet like hele i ruinene.

Ødeleggelsene etter tornadoen i Oklahoma

Ansatte i byens lokale alkoholutsalg bærer ut noen få sekspakker med øl som ikke ble knust av tornadoen.

Foto: Jon Gelius / NRK


Spencer Basoco har i seks år levd av å jakte på tornadoer. Mandag ettermiddag fulgte han utviklingen av den dødelige tornadoen her i Moore på nært hold.

– Det var en skremmende opplevelse. Vi var så nære tornadoen at vi så den brøytet seg vei gjennom bolighus. Du føler deg maktesløs. Det er ingen ting du kan gjøre, sier han til NRK.

– Som om helvete brøt løs

Minst 24 mennesker mistet livet, blant dem ni barn. Sju av barna døde da skypumpen traff skolen Plaza Towers Elementary School. Lokale tjenestemenn regner med at mellom 2000 og 3000 hjem er ødelagt eller knust til pinneved.

Flere lyktestolper lå knekt som fyrstikker med avrevne strømledninger ved siden av seg. Vindusruter var blåst ut på mange hus, og et lagerområde hadde fått sprengt opp mange av sine garasjedører som følge av det kraftige vindtrykket.

Aleya var på vei hjem da tornadoen kom feiende inn over hjembyen.

– Det var som om helvete brøt løs. Vanvittige stormkast og mange mennesker som gråt og var redde. Det var helt forferdelig, forteller hun til NRK.

– Hvordan var det å være nær tornadoen?

– Ikke noe særlig. Jeg var fryktelig redd og ble veldig lei meg, sier Aleya, som er glad hun overlevde da tornadoen nådeløst endevendte og smadret hjembyen.

I dag fortsetter opprydningsarbeidet i Moore. Det er et møysommelig og tidkrevende arbeid som venter denne forstaden til Oklahoma City. Også for 14 år siden ble byen rammet av en tornado. Men mandagens reprise er katalogisert som den alvorligste på tornado-skalaen med en vindstyrke på over 320 kilometer i timen.

  • LES OGSÅ: Obama roste lærerne i Moore
  • NRKs reporter Jon Gelius rapporterer fra Moore etter tornadoen i Oklahoma City.

    Jon Gelius rapporterer fra Oklahoma.

SISTE NYTT

Siste nytt