Hopp til innhold

Tidenes verste tørke i Brasil – nå må folk samle regnvann

Aldri tidligere har så mange brasilianere vært rammet av en verre tørke. Vannreservene er nå på nullpunktet og folk må samle de få dråpene med regnvann som kommer fra takene i millionbyen São Paulo for å få rent vann.

Tidenes verste tørke i Brasil og Sao Paulo

Siden høsten 2014 har Brasil og São Paulo opplevd sin verste tørke siden området innførte målinger i 1930.

Foto: Andre Penner / Ap

Brasils mest folkerike stater Rio de Janeiro, Minas Gerais og São Paulo opplever nå sin verste tørke siden målingene startet i 1930.

– Vi opplever nå det verste vannkrisen i det sørvestlige Brasils historie, sier miljøtalsmann i Rio de Janeiro, Andre Correa til nyhetsbyrået AP.

Hjemmelagde løsninger

I millionbyen São Paulo har myndighetene innført strenge rasjoneringer og innbyggerne må nå bygge sine egne finurlige løsninger. Der de samler regnvann fra tak og i tønner.

– Kommer ikke vannbilen så er det kroken på døra for oss. Maskinene våre trenger vann for å fungere, sier Maurico Colin, som driver en metallfabrikk i millionbyen.

Det er også innført høye bøter for dem som ikke følger myndighetenes vannrasjoneringer.

I nabostaten Rio de Janeiro har det største kraftverket allerede skrudd av sine turbiner etter at vannivået har sunket til under det kritiske nivået, og nå trues også statens tre andre kraftverk med å stenge. Noe som vil få store konsekvenser for delstatens 16 millioner innbyggere.

Tørke i Sao Paulo

De få regndråpene som kommer i São Paulo må tas vare på og brukes best mulig.

Foto: Miguel Schincariol / Afp

40 grader og tørke

Brasil skulle egentlig vært midt inne i en regntid nå, men vannet har latt vente på seg og det har i flere måneder vært tørke i de sørlige delene av landet og med temperaturer opp mot 40 grader har det vært en prøvelse for folk i området.

– Siden målingene begynte i 1930 har vi aldri opplevd en så bekymringsfull situasjon, sier Brasils miljøvernminister Izabella Teixeira til BBC etter et møte i hovedstaden Brasília der de nettopp hadde diskutert tiltak for å begrense omfanget av tørken.

De tre delstatene henter vannet fra den store elven Paraiba do Sul som ligger i São Paulo, og områdets største vannreservoar, Paraibuna, er nå på sitt laveste nivå.

Like før nyttår besluttet de tre guvernørene for delstatene at de skulle starte arbeidet med å utbedre infrastrukturen rundt vannreservoaret for å hindre slike kriser i fremtiden.

Paraibuna-dammen i Brasil

Slik så det ut i Paraibuna-dammen i august i fjor, siden den gang har situasjonen bare blitt verre.

Foto: STRINGER/BRAZIL / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt

Nordmann i granatdrama i oversvømte Kherson

Frederik Guttormsen og andre frivillige i Ukraina forteller at de har blitt beskutt flere ganger. Fredag ​​skal de ha blitt beskutt med granater.