Hopp til innhold

Tidenes tyngste masseflukt

Arkeologer i Kina har funnet mer enn 3.000 dinosaurspor. Alle peker i samme retning.

coelurosaur

MULIG FLUKT: 3.000 fotspor av seks forskjellige dinosaurusarter avdekket.

Foto: Discovery Channel

Fotsporene, som kommer fra minst seks forskellige arter dinosaurer, ble avdekket øst i Shandong-provinsen og skal være mer enn 100 millioner år gamle.

Les også: TAWA løser gåte
Les også: Varmt, sa du?
Les også: Fant «intelligente» krokodiller
Les også: Quiz om dinosaurer

Nøyaktig hva som skjedde den gangen er det ingen som vet. Det som imidlertid er sikkert, er at avtrykkene stammer fra så forskjellige arter som tarbosaurus, coelurosaurus og hadrosaurus.

Mulig panikkflukt

I følge BBC skal fotavtrykkene ha blitt målt å være fra 10 til 80 centimeter lange, og det at alle peker samme vei får forskerne til å anta at de står overfor sporene etter en migrasjon eller et panisk forsøk på unnslippe en eller annen form for rovdyr.

Zoolog Petter Bøckmann ved Zoologisk Museum i Oslo sier sporene også kan stamme fra flukt fra vulkan, flom eller spor etter planteeteres vandring.

– Kjøtteterne dilter etter

– De store planteetende dinosaurene spiste ufattelige mengder vegetasjon og måtte derfor være i stadig bevegelse for å finne mat. Da er det ikke urimelig at kjøtteterne har diltet etter. Hadde du tatt ut en del av Serengeti i dag, ville du først og fremst funnet spor etter Gnu og lignende, også ville du funnet spor av rovdyr som løver og hyener som følger etter, sier Bøckmann til NRK.

Han sier det er interessant dersom det viser seg at dette er en vandring av planteetere. Da kan det nemlig tyde på at tarbosauren, som er en asiatisk slektning av tyranusauren, ikke er teritoriell, men at den følger byttet sitt på vandring.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump kan vinne valget i 2024. Vi har snakket med to av de som var hans nærmeste medarbeidere om hva en ny presidentperiode med Donald Trump vil bety
Programleder Eline Buvarp Aardal.

Tidligere topprådgiver om fire nye Trump-år: Som sist, bare verre

NRK har spurt tre republikanske ringrever: Hvordan blir en runde to med Trump?