NRK Meny
Normal

Tiden renner ut i Burma

(Bangkok): Desperate overlevende reiser nå fra Irrawaddy-deltaet i Burma for å finne hjelp. Sykehusene er overbelastet. Sultne barn drar nettene sin gjennom det skitne flomvannet i håp om å fange fisk.

En burmesisk familie har funnet et tilfluktsted
Foto: AP

I Bangkok sitter hjelpearbeidere og venter på å få innreisetillatelse.

- Vi samarbeider med lokale myndigheter i Burma og deltar selv i distribusjonen av den hjelpen vi gir, men de vi jobber sammen med sier at de ikke kan hjelpe oss med visum, sier Samsun Jeyakumar i hjelpeorganisasjonen World Vision.

World Vision hadde noen få medarbeidere inne i Burma før syklonen Nargis slo til og fikk visum til to til. Men 20 av hjelpearbeiderne som Jeyakumar vil ha inn, har ikke fått svar på sine søknader.

Hjelp kommer sakte, men militærregimet ønsker selv å håndtere distribusjon og logistikk. Særlig FN og de største vestlige hjelpeorganisasjonene ønsker å delta i utdelingen. De vil ha bedre kontroll og vil vite at hjelpen kommer frem til ofrene.

Bare noe å fylle magen med

I det svarte vannet i slummen Kyaktutan går utsultede barn og tigger om mat. Noen trekker fiskenettene sine gjennom flomvannet. Nyhetsbyråer som har permanente kontorer i Rangoon formidler spredte skildringer av nøden.

- Jeg har ikke spist i dag. Familien min har ikke penger til å kjøpe ris, sier ni år gamle Faroe til AFPs utsendte. Mens søsteren prater, kommer fire år gamle Tayuma løpende med hånden ut.

- Jeg er sulten. Jeg vil bare ha litt fisk. Hva som helst. Bare noe å fylle magen min med, sier jenta.

En bøtte og en rensetablett.

Templer og skoler er blitt til midlertidig ly for barn, eldre og kvinner. Risåkrene vil gi dårlig avkastning denne sesongen, men de syklonrammede områdene er fruktbar mark for sykdom.

Den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam sier at livene til 1.5 millioner mennesker kan stå i fare de neste ukene eller månedene. Ofte dreier det som noe så enkelt som en bøtte og en rensetablett som kan holde kolera og dysenteri på avstand.

- Det er nok vann i et syklonrammet område. De kan enkelt rense vannet med rensetabletter, men for å gjøre dette er noe så enkelt som en bøtte nødvendig, og det er det mange av ofrene som ikke har, sier Sarah Ireland i Oxfam.

Oxfam har bøtter og tabletter klare til å bli flydd inn fra Dubai. De trenger bare tillatelsen fra militærregjeringen i Burma.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt