NRK Meny
Normal

– Republikanerne har hatt problemer med å si ja til våre tilbud

Det gjenstår bare timer før politikerne må ha nådd en enighet i Washington. President Barack Obama er ikke fornøyd med innsatsen som er lagt inn for å unngå å havne utenfor «budsjettstupet».

President Barack Obama møtte programleder David Gregory i NBCs Meet The Press lørdag. Se hva han sa om framgangen i samtalene.

VIDEO: President Barack Obama møtte programleder David Gregory i NBCs Meet The Press lørdag. Se hva han sa om framgangen i samtalene.

Kongressen må nå en avtale innen årets slutt for å hindre dramatiske budsjettkutt og kritiske skatteøkninger.

Årsaken er at USA på nyttårsaften når sin maksgrense for statsgjeld på 16.400 milliarder dollar, nærmere 92.000 milliarder norske kroner.

Grensen er vedtatt av Kongressen, og skal hindre at den amerikanske statsgjelden kommer ut av kontroll.

Lørdag dukket president Barack Obama opp i et eksklusivt intervju hos den amerikanske TV-kanalen NBC. Her kom han med flere sleivspark til sine politiske motparter.

– Vi har snakket med Republikanerne helt siden etter valget, og de har hele tiden hatt problemer med å si ja til en rekke tilbud fra vår side.

Automatiske trekk, eller ny avtale

I mangel av en avtale om å redusere budsjettunderskuddet har Kongressen vedtatt en klausul om automatiske kutt i alle budsjetter fra nyttår.

Demokratene ønsker på sin side å unngå at disse milliardene suges ut av økonomien over nyttår, ved å oppheve skattelettelsene for de rike og gjøre noen kutt i ulike budsjetter.

Republikanerne vil på sin side utelukkende redde situasjonen ved å ta dype kutt i alle budsjettposter, utenom forsvaret.

Stridens kjerne ligger i stor grad i at de to sidene definerer landets rikeste på ulike måter.

Mens president Barack Obama har lagt fram et forslag til en spareplan som går ut på å heve skattene til de som tjener over 250.000 dollar i året (1,4 millioner kroner), vil de folkevalgte republikanerne ha denne grensa på 400.000 dollar, godt og vel 2,2 millioner kroner.

Les mer: Obama etter budsjettmøte: – Jeg er forsiktig optimist

Påvirker 88 prosent av alle amerikanere

Ifølge CBS vil innsparingene, uten en avtale, på 600 milliarder dollar, eller rundt 3.468 milliarder kroner, påvirke 88 prosent av alle amerikanere.

Makroøkonomiske eksperter i USA tror industriindeksen, Dow Jones, vil stupe med flere tusen poeng i løpet av få dager, og den amerikanske økonomien spås å krympe med 0,5 prosent dersom de automatiske trekkene ikke avverges.

Det er derfor forståelig at politikerne er under hardt press for å få på plass en avtale innen slutten av morgendagen.

Les mer: Om få dager kan Obama føre verden ut i en ny bunnløs krise

– Har hatt problemer med å si ja til tilbud

Etter møtet med kongressledere lørdag var president Barack Obama forsiktig optimist.

Begge leire beskrev møtet som «positivt» og «konstruktivt» og Obama sa han fortsatt hadde tro på at de sammen kan hindre en budsjettkrise i siste liten.

I et intervju med David Gregory i NBCs Meet The Press lørdag påpekte han imidlertid at uoverenstemmelsene kunne vært avklart tidligere om Republikanerne hadde vist mer velvilje.

– Vi har snakket med Republikanerne helt siden etter valget, og de har hele tiden hatt problemer med å si ja til en rekke tilbud fra vår side. I går hadde jeg et nytt møte med ledelsen, og jeg foreslo at hvis de ikke kunne få til en fullstendig pakke med smarte underskuddsreduksjoner, så må vi i det minste sikre oss at folkets skatter ikke går opp, sa han i et intervju med David Gregory i NBCs Meet The Press lørdag.

Han understreket at middelklassens skatteinnbetalinger ikke må bli høyere, og la til at han tror det er noe de alle er enige om. Se video i toppen av saken.

Les også i Yting: Utfor stupet

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt