Hopp til innhold

Tiårig selvmordsbomber drepte 19. – Jeg er ikke overrasket, sier forsker

Det er en økende tendens til å bruke kvinner og unge jenter i selvmordsangrep, sier forskeren Morten Bøås, etter at en jente på rundt ti år i dag sprengte seg selv i lufta på et marked nordøst i Nigeria.

Vegsperring etter selvmordsangrepet i Maiduguri i november 2014.

Markedet i Maiduguri ble også utsatt for et blodig angrep i november da to kvinner sprenge seg i lufta. Bildet viser en vegsperring som ble satt opp etter angrepet. Denne gangen var en tiåring involvert.

Foto: Jossy Ola / Ap

Minst 19 ble drept og mange såret da bomben eksploderte ved inngangen til et travelt marked i byen Maiduguri.

Maiduguri ligger i en av delstatene der det er unntakstilstand. Det et er vanskelig å få ut informasjon fra området.

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for angrepet, men Boko Haram har i økende grad brukt kvinner og barn som menneskelige bomber i sin kamp for en islamistisk stat.

Forsker Morten Bøås

Forsker Morten Bøås er ikke overrasket over at en tiåring var involvert i et selvmordsangrep i Nigeria i dag.

– Det overrasker meg ikke at Boko Haram leder an i denne trenden, sier Morten Bøås til NRK.

Mannens domene

Bøås mener at kvinner og barn i større grad brukes fordi de ikke oppdages så lett, og derfor enklere kan utføre angrepene.

– Tidligere, da de første selvmordsbomberne dukket opp, var dette mannens domene. Det ypperste offeret en mann gjorde som kriger var å ofre sitt eget liv, sier Bøås.

Det er nettopp for ikke å bli avslørt at kvinner og barn nå sendes i fronten.

Det var mange folk på markedet da den kraftige eksplosjonen fant sted klokken 12.40 lokal tid.

NRK har snakket med en representant for det lokale Røde Kors i Maiduguri. Han kom til markedet kort tid etter eksplosjonen lørdag.

– Det var kaos. Døde og sårede mennesker. Folk hadde panikk og var traumatiserte. Vi utøvde førstehjelp og fikk folk på sykehus, forteller han

Det samme markedet ble utsatt for et dobbelt angrep i november. Da var det to kvinner som sprengte seg i lufta og tok 78 mennesker med seg i døden.

– Dette handler om taktikk og strategi, og for folk hvor menneskeliv ikke spiller noen rolle så er det et poeng at de som bærer bombene går under en radar og ikke oppdages, utdyper forsker Bøås.

Stor betydning

Han forklarer at byen er av stor betydning for Boko Haram. Det var nettopp der at det som opprinnelig var en vekkelsesbevegelse, oppstod. Nå er Maiduguri nær sagt den eneste byen ekstremistene ikke har kontroll over i delstaten Bono.

Angrepet i dag skjedde en uke etter at Boko Haram angrep fiskerbyen Baga, i det som trolig er den blodigste aksjonen siden opprøret startet for seks år siden. Rundt 2000 mennesker kan ha blitt drept.

Vitner på åstedet i Maiduguri sier til AFP at jenta ble stoppet i sikkerhetskontrollen ved inngang til markedet, men at eksplosjonen gikk av før noen fikk fjernet henne fra området.

– Jeg er sikker på at det ble brukt en fjernkontroll for å få bomben til å eksplodere, sier vitnet.

Morten Bøås tviler på at dette er tilfellet.

Frivillig tvang

– Tvang ja, det er helt sikkert et element. Men dette fungerer best om man får vedkommende til å gå dit man ønsker at de skal gå, og at de detonerer det selv, sier Bøås.

Han forklarer at man bruker begrepet «frivillig tvang,» der det ikke bare brukes tvang og autoritet, men også overtaling og overbevisning.

– I de få historiene som vi kjenner til handler det om jenter som er blitt rekruttert inn i dette, forklarer Bøås.

SISTE NYTT

Siste nytt