NRK Meny
Normal

Hundrevis av desperate foreldre har ringt hotline-telefon om Maria

Folk fra hele verden har ringt organisasjonen Barnets Smil etter at det ble sendt ut etterlysninger om noen kjente til den lille piken som ble funnet i en romleir i Hellas.

Plakat som etterlyser Marias

En plakat som etterlyser Marias biologiske foreldre henger i vinduet til den veldedige organisasjonen Barnets Smil i en forstad til Athen.

Foto: John Kolesidis / Reuters

Kostas Yannopoulos

Presidenten i Barnets Smil, Kostas Yannopoulos.

Foto: Linkedin

Etter at det ble sendt ut etterlysning om noen kjente til Maria sist lørdag har organisasjonen som tar hånd om piken fått over ti tusen telefoner.

Presidenten i Barnets Smil, Kostas Yannopoulos, sier at hundrevis av familier fra hele verden, som har et barn som er savnet, har tatt kontakt med organisasjonen.

– Det er noen hundre fra hele verden som har ringt og sendt bilder av deres savnede barn i håp om at det skal være deres lille pike, sier Kostas Yannopoulos til nyhetsbyrået Reuters.

Han sier at han tror det dreier seg om mennesker som hadde gitt opp håpet om en dag å finne barnet sine igjen, men som nå har fått vekket håpet igjen.

– De har av en eller annen grunn gitt opp håpet, og ved å ta kontakt med oss og dele sin sorg føler de at de leter etter sine egne barn, sier Yannopoulos.

Tre-åring fra Kansas City

Blant dem som har tatt kontakt i håp om at den lille jenta skal være deres savnede barn er fire familier fra USA, én fra Frankrike, én fra Polen, én fra Sør-Afrika og én fra Frankrike.

En av dem som håper at Maria skal være deres savnede barn er en familie i Kansas City i USA som mistet sin ti måneder år gamle datter, Lisa Irwin, i forfjor.

Foreldrene Deborah Bradley and Jeremy Irwin har sagt at de tror datteren ble kidnappet fra sin egen seng hjemme 4. oktober 2011.

Deres advokat, John Picerno, sier ifølge nyhetsbyrået Ap at han har tatt kontakt med amerikanske myndigheter om etterforskningen i Hellas.

Advokaten har tatt kontakt til tross for at tannundersøkelser viser at piken i Hellas er fem-seks år gammel, mens Lisa Irwin fyller tre år i november i år.

FBIs talskvinne Bridget Patton sier at organisasjonen begynte å få inn tips etter at bildet av Maria ble offentliggjort.

Titusener av telefoner

I tillegg til telefonene fra håpefulle foreldre med savnede barn har Barnets Smil fått tusenvis av andre telefoner.

– Vi har fått over 10.000 telefoner i denne saken. men det som er mest utrolig er at nettsiden vår har hatt over 200.000 besøk og over 500.000 har vært inne på Facebook-siden vår, sier Kostas Yannopoulos.

Han forteller at det både dreier seg om folk som vil gi informasjon om barn som ligner på Maria, og folk som bare vil dele sin tanker om savnede barn.

Gjennomgår helsesjekk

Maria gjennomgår nå helsekontroller på et sykehus i Hellas med sikte på å bestemme alderen hennes med større grad av sikkerhet.

Hun skal også gjennomgå en psykisk evaluering på sykehus før hun blir flyttet til et av hjemmene til organisasjonen Barnets Smil.

President Yannopoulos sier at hun har det bra og er rolig. Etter noen vanskelige første dager svarer hun nå sosialarbeiderne som har kontakt med henne og leker nå med lekene sine, sier han.


Artikkelen fortsetter under bildet.

Rom-leiren i Farsala

Deler av romleiren i Farsala i det sentrale Hellas, der Maria ble funnet i forrige uke.

Foto: /Sakis Mitrolidis / AFP

Ikke i Interpols DNA-database

Interpol har søkt i sin DNA-database for å se om de har prøver som matcher Maria. uten å finne noe som passer.

– Vi tok DNA-profilen vi fikk fra greske myndigheter, men det var ingen match i vår database, sa generalsekretær Ronald Noble på Interpols årsmøte i den colombianske byen Cartagena tirsdag.

Interpol sier likevel at det er flere muligheter til å finne DNA-profiler som passer med Marias.

– Vi har sendt beskjed til våre medlemsland om å gjøre søk i sine nasjonale databaser, sa Ronald Noble.

Les også: Skal undersøke alle fødselsattester i Hellas de siste seks årene

– Kan bli umulig å finne foreldrene

Yannopoulos i Barnets Smil sier at hvis Marias biologiske mor ikke blir funnet, kommer Maria trolig til å bli adoptert bort.

– Hvis Maria er en av sakene med ulovlig adopsjon, kommer vi trolig ikke til å finne foreldrene hennes. Da må vi sannsynligvis gå gjennom en adopsjonsprosess der retten og statsadvokaten bestemmer fremtiden hennes, sier Yannopoulos.

Han legger til at siden saken ble kjent har det kommet en rekke telefoner fra personer i Hellas om saker med barn som har vekket folks mistenksomhet. Gresk politi har nå satt ned en egen gruppe til å etterforske sakene.

– Vi har fått telefoner om lignende saker fra hele Hellas. Politiet har utpekt to offiserer fra den sentrale politisjefen som vi gir all informasjon til, slik at de raskt kan etterforske, sier presidenten i Barnets Smil, Kostas Yannopoulos.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt